Hogyan érzékeljük az illóolajokat?

A szaglórendszerünk működése

Mit is jelent szagolni, megszagolni valamit? A szaglás a levegőben oldott, keveredett anyagok, molekulák észlelését jelenti. Ez a legösszetettebb vegyi érzékelési módunk. Tudtad, hogy míg a gerincesek szaglóreceptorai általában az orrban helyezkednek el, a rovaroké rendszerint a potrohukon vagy csápjaikon?

A szaglásunk már születéskor rendkívül érett. A szaglásban résztvevő sejtjeink, receptoraink 60 naponta megújulnak: az érzéksejtek elhalnak és a hiány pótlására bazális sejtekből pótlódnak. Az ember elméletben képes 10.000 szagot megkülönböztetni, gyakorlatban sokan ennek csak a felét. Viszont gyakorlással ez az arány jócskán növelhető és befolyásolják korábbi személyes tapasztalataink. Emellett a gyerekek több szagot éreznek, mint a felnőttek. A szaglás teljes hiányát anozmiának nevezzük.

Hogyan működik a szaglásunk?

Amikor egy szagmolekulát belélegzünk az orrüregünkön keresztül, először a szaglósejtek érzékelik, amelyek részei a szaglóhámszövetnek. A szaglóhám két pacából áll (mindkettő körülbelül 1 cm² területű), amik az orrüreg tetején találhatóak. A szaglósejtek olyan speciális idegsejtek, amelyek körülbelül 10-20 csillóval rendelkeznek. Minden ilyen csillónak receptorai vannak, amelyek meghatározott típusú szagmolekulához kapcsolódnak. Amikor egy szagmolekula hozzákapcsolódik a receptorhoz egy szaglósejt csillóján, a szaglósejt továbbítja a jelet a szaglógumóba. A szaglógumó az oldalsó szaglóterületen keresztül öt agyi területbe továbbítja az ingert: többek között az amygdalába, és az elülső szaglómagba (amely segít feldolgozni a szagokat). Az amygdala tárolja és szabadítja fel az érzelmi traumákat is. Anatómiailag a szaglórendszerünk szoros kapcsolatban van az agyunk limbikus rendszerével. A limbikus rendszer olyan területeket tartalmaz, mint a hippokampusz (hosszútávú memóriáért felelős terület), amygdala (érzelmek), hipotalamusz (önálló idegrendszer és hormonok)… stb. Emiatt, hogy a szaglórendszerünk ilyen szorosan kapcsolódik a limbikus rendszerünkhöz, az illóolajok rendkívül hatékonyan hatnak ránk pszichológiailag és fizikailag is.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu