Az illóolaj nem csodaszer és gyógyszer

Az illóolajok nem csodaszerek – írom ezt úgy, hogy egyébként jótékony hatásuk nap mint nap megmutatja magát számomra. Alapvetően hagyományos, orvosi gyógykezelés párti vagyok, semmi esetben sem tanácsolnék kezelés vagy gyógyszerezés elhagyást az illóolajok javára. Viszont bizonyos állapotokban, helyzetekben az illóolajokban lévő kémiai hatóanyagok jótékonyan hathatnak szervezetünkre. Hatásuk régóta ismert a különféle kultúrákban. A gyógyszerreklámokból ismerős lehet az alábbi mondat: “Alkalmazására történő javallat a régóta fennálló használaton alapul”. Ez körülbelül annyit jelent, hogy többen használják már régóta egy adott problémára és hat – emiatt ajánlják, hogy mások is használják ugyanarra a problémára. Valahogy így van ez az illóolajokkal is. Hatóanyagaikról bebizonyosodott, hogy jók egyik vagy másik tünetre, vagy éppen valamilyen érzelmi reakciót vált ki az agyunkból. Így alakultak ki az olyan ajánlások, hogy a levendula nyugtató hatású, a citrom élénkítő, a borsmenta jó fejfájásra, a teafa gombaölő… Az illóolajok érzelmi hatásait talán még nehezebb is kimutatni, mint az olyan fizikai tulajdonságokat, hogy egy illóolaj például antibakteriális.

Az illóolajok mindenkire más hatást gyakorolnak, még ha vannak közös pontok is. Egy “gondolatnyugtató” illóolaj nem fog önmagában segíteni oldani belső feszültségeinket és nyugtalanságunkat, csak ha magunk akarattal nem teszünk ezért, hogy tisztázzuk gondolatainkat, amihez segítség lehet az illat által bennünk kiváltott reakció. Tehàt az illóolaj nem gyógyszer, inkább egy mankó vagy kapaszkodó saját állapotunk kontrollálására. Ugyanígy, ha valaki egy illóolaj lelki hatásait szeretné kihasználni, de ő maga szkeptikusan, talán elutasítóan áll a dologhoz, biztosan nem a kellő hatást fogja érezni, sőt, csalódottságot, dühöt is kiválthat így. Az illóolaj akkor hathat testileg és lelkileg is, ha tisztázzuk magunkban, hogy mit is várunk tőle és ez az elvárás vele szemben logikus és elég kézzelfogható.

És visszatérek arra, hogy az illóolaj nem gyógyszer. Egy komoly betegség, de néha csak egy semmisségnek titulált állapot is elsősorban megfelelő orvosi ellátást, kontrollt és megfelelő kezelést igényel és másodsorban az illóolajok hatásait. Mindenkinek saját maga kell mérlegeljen, hogy saját állapota milyen kezelést igényel – ez a felelős illóolaj használat egyik alapja. Egy csontig elvágott ujjra tehetnénk “sebgyógyító” illóolajat, tömjént például, de attól azt még össze kell varrni, magától és az illóolajtól nem fog begyógyulni. Remélem az előbbi példa nem érintett senkit érzékenyen, pusztán szemléltetni szerettem volna a felelős döntést arról, hogy bizonyos élethelyzeteken nem segít az illóolaj, hiába is gondolnánk.

Mindenki tapasztalja ki, mi az a határ, állapot, amiben még segítségül hívja az illóolajokat, és milyen mértékben fogadja el azok hatásait. Ha valaki pusztán csak az illatukért kedveli, az is saját választás, ahogyan az is, aki mindenre ezt venné elő. Szerintem az egészséges egyensúly a kettő között van. Én tapasztalom, hogy az illatok befolyásolják az érzelmeinket, például vidámságot, frissességet tudok érezni egy-egy illattól. Azt is látom, hogy például a levendula és teafa megfelelően bázisolajba keverve milyen jótékony hatással van a kisfiam pelenkakiütéseire kenve. Vagy például illóolajjal már mennyi fejfájást meg tudtam előzni vagy el is mulasztási gyógyszer nélkül. Próbálgatom a saját belátásaim szerint az illóolajokat és mérlegelés a “javallatokra való alkalmazásukat, ami a régóta fennálló használaton alapul”.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu