Az illóolajok származása

A doTERRA termesztő helyei

Miért fontos számunkra, hogy ismert legyen az illóolajok származása és a lepárolt/kisajtolt eredeti növény termesztési körülményei? Miért érdekeljen bennünket, hogy az illóolajunk alapanyaga honnan származik?

Egyrészt biztonságot ad számunkra, hogy tudhatjuk milyen “jól bántak” a növényekkel, melyeknek kinyert illóolajait a bőrünkre kenjük, belélegezzük vagy akár belsőleg is fogyasztjuk. Másrészt a környezeti és társadalmi terhelés is valószínűleg sokkal nagyobb egy bizonytalan eredetű illóolaj esetében, mint az ellenőrzött, bevizsgált és visszakövethető termékeknél.

A doTERRA laboratóriumában például az illóolajokat 8-féle vizsgálatnak vetik alá (erre a doTERRA a CPTG minősítést hozta létre) és a Source To You oldalukon az önálló illóolajos üvegek alján lévő sorozatszámot beírva meg is lehet tekinteni az olajok független teszteredményeit.

A termesztés helye

A doTERRA több programmal is részt vesz a termelésben és segíti a növénytermesztőket és szüretelőket is. A növények termesztése származási helyükön történik, nem egy mesterséges farmon, amivel így a nehéz helyzetben lévő régiókban élőknek adnak biztos megélhetést. Több mint 100-féle illóolajat nyernek ki, amik a világ 40 országából származnak. Olyan emberek termesztik az illóolajokhoz szükséges növényeket, akik már generációk óta az adott növénnyel foglalkoznak, ismerik minden jellemzőjét, értik minden rezdülését, így a lehető legmagasabb minőségű illóolaj forrást tudják nevelni, mindezt vegyszer- és beavatkozásmentesen.

Az illóolajok kinyerése

Az illóolajok kinyerése-lepárlása a folyamat másik legfontosabb eleme. Míg egyes gyártók a termelési költségeken spórolnak (telephelyeken, mesterséges körülmények között, trágyázva és permetezve termesztik a növényeket), mások szintetikus anyagokkal pótolják az illóolaj hiányzó mennyiségét vagy elemeit vagy más, olcsóbb növények olajait is hozzákeverik. Ezáltal lesz nagyobb mennyiségű, gyorsabb és olcsóbb az előállítás, így a termékek fogyasztói ára is, ez viszont a minőség és a biztonság rovására megy. A doTERRA nem kötött kompromisszumot, nem használ szintetikus helyettesítőket.

A doTERRA például 2016-ban a világ 4 legnagyobb illóolaj előállító országok egyikében, Bulgáriában épített egy lepárló üzemet, az Esseterre-t, kizárólag levendula és Melissa olajok kinyerésére. Bulgária az élen jár a levendula és Melissa (vagy orvosi citromfű) termesztésben – amiket helyben le is tudnak így párolni. Az Esseterre a legújabb labortechnikai eszközökkel van felszerelve, melyekkel szintén helyben tudják vizsgálni az illóolajok minőségét.

A doTERRA stratégia

A minőségi illóolajok többsége a növény jellemzői miatt biztonságosan fogyasztható – azonban itt is akadnak olyanok, amelyeket belsőleg nem ajánlanak, csak bőrre, vagy csak belélegezve. Bőrön alkalmazva egyes illóolajok tisztán használhatóak, míg másokat bázisolajban hígítva kell használni. A minőségi illóolajokat nem csak “nézegetni”, “szagolgatni” lehet, de jól és a megfelelő fajtákat kiválasztva lelkünkre és testünkre is pozitív hatást tud gyakorolni az alkalmazásuk.

Az alábbi videókban – magyar felirattal is – meg lehet tekinteni a doTERRA etikus termesztési stratégiáit és a CPTG-minősítésről is lehet hallani.