Bázisolajok

“Ásványi olaj” – szóval ásvány, jól hangzik, nem? NEM. Ez a kőolaj-finomítás egyik mellékterméke. Bomlástermék, ami a növény (állat) bomlási folyamataiból jött létre évmilliók alatt. Ezek az ásványi olajok legtöbbször szénhidrogéneket tartalmaznak, amik gyaníthatóan rákkeltőek. Az egyik ilyen ásványi olaj a vazelin, ami kedvelt alapanyaga a mellbimbókrémeknek, ekcéma-kenőcsöknek, de ásványi olajat tartalmazhatnak a kedvelt márkák popsikrémjei is.

Legtöbbször az ásványi olajokkal az alábbi elnevezések valamelyikeként találkozunk: petrolatum, paraffin, paraffinum liquidum, Cera Microcristallina. Az ásványi olajok rendkívül megterhelőek és károsak lehetnek a szervezetnek – így gyermekeinkre nézve is káros hatásúak.

Növényi olajok

Bázisolajként válasszunk inkább aktív, “élő” növényi olajokat, mint például a kókuszolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, barackmagolaj, argánolaj, mandulaolaj… Az aromaterápiás kezelésekhez nem megfelelőek az olyan olajok, mint például a babaolaj, mert nem szívódik be kellőképpen. Lehetőleg a választott növényi olaj hidegen sajtolt legyen és finomítás nélküli, mert így őrzi meg a vitamintartalmát.

Mandula olaj

A mandulaolaj az egyik legfinomabb bőrápoló olaj, a legérzékenyebb bőrre is jó hatással van. Bőrpuhító, tápláló hatású, bársonyosít. Magas A-, B- és E-vitamin tartalmú. Viszont a diófélékre allergiás embereknek nem ajánlott.

Jojoba olaj

A jojoba olaj nem magolaj, hanem növényi viasz. Jól felszívódó és hasonló a bőr saját zsírjához.

Avokádó olaj

Az avokádóolaj A-, B-, és D-vitaminokban gazdag, száraz és megviselt bőrre az egyik legjobb választás. Segíti a bőr sejtjeinek megújulását, ekcémás és gyulladásra hajlamos bőrre jó.

Sárgabarackmag-olaj

A sárgabarackmag-olaj egy könnyű, gyorsan felszívódó olaj, ami az arckörnyéki és dekoltázs részek ápolására jó választás. Tónust ad a bőrnek, fényességet és simaságot. Érzékeny bőrűek is választhatják.

Kókuszolaj

A kókuszolaj könnyen felszívódik, nem hagy zsíros érzést maga után. Nem tömíti el a pórusokat és az illóolajok jól keverednek vele. A doTERRA kínálatában is megtalálható frakcionált kókuszolaj könnyen beszívódik, szobahőmérsékleten is tiszta, folyékony állagú (a nem frakcionált, “sima” kókuszolaj szobahőmérsékleten még szilárd, kb 28-30 fokos melegben válik folyékonnyá). A doTERRA kókuszolaj színtelen, illatmentes és jól keverhetőek vele az illóolajok. Az üvegből cseppenként, jó tempóban jön az olaj, nem zúdul, így jól adagolható.