CITROMKRÉM

RECEPT

Hozzávalók:

– 6-8 db citrom (lehetőleg bio és kezeletlen héjú – citrom hiányában 2 dl víz + 25 csepp citrom illóolaj)
– 10 csepp citrom illóolaj (ha igazi citrom levét használjuk)
– 1 csésze porcukor
– 3 db tojás
– Fél csésze vaj

Ha nincs igazi citromod, akkor összesen 25 csepp citrom illóolajra lesz szükséged. Ha viszont igazi citrom levét facsarod ki, mindösszesen körülbelül plusz 10 csepp citrom illóolajat használj.

Recept

A citromokat egy alapos mosás után félbevágva facsarjuk ki – kb, 2 dl citromlénk lesz. Ha nincs citromunk, akkor ebben a lépésben 2 dl vízhez adjunk 25 csepp citrom illóolajat. Persze igazi citrommal lesz igazán az igazi.

Ha biocitromunk van, akkor egy éles késsel sűrűn “irdaljuk be” a citrom héját és kézzel facsarjuk ki a citrom illóolaját belőle. Ha nem sikerült bio, kezeletlen héjú citromot vásárolnunk, ezt a lépést hagyjuk el és helyettesítsük 10 csepp citrom illóolajjal.

Ha igazi citromot használtunk, akkor ízesítésnek hozzáadhatunk 10 csepp citrom illóolajat.

Egy lábosban tegyük oda melegedni a vajat és a feltört tojásokat, közben lassan adagoljuk hozzá a porcukrot és a kifacsart citromlevet vagy citrom illóolajos vizet. Az egészet habverővel keverjük lazán össze és melegítsük kb 8 percen keresztül közepes lángon, míg el nem kezd “puffogni”, buborékozni a lábosban. Ezután vegyük le a tűzről és öntsük egy zárható tárolóba. Hűtsük le.

Hidegen, kalácsra, pirítósra kenve vagy piskótát ízesítve fogyasszuk el!

Húsvéti citromkrémes linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db  tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 csepp citrom illóolaj
1 tk sütőpor

citromkrém 

A porcukrot, lisztet, vaníliás cukrot és sütőport összedolgozzuk a citrom illóolajjal, ezután belemorzsoljuk a vajat (margarint). A vajnak (margarinnak) nem szabad folyósnak, teljesen olvadtnak lennie. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és alaposan összedolgozzuk. 15 percet pihenjen ezután a tészta, hűvös helyen.

A tésztát ezután vékonyra (kb 2-3 mm) nyújtsuk ki és tojás alakú kiszúróval (akár sajátot is készíthetsz, de jó lehet valamilyen ovális forma is) 2 db-ot / süti szúrj ki. Ebből az egyik közepén pl. egy kupakkal szúrj ki egy köralakú lyukat (ez lesz a “tojássárgája” helye). Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A kissé meghűlt sütioldalakat (egy lyukas és egy sima) összeragasztunk citromkrémmel majd a lyukas részt megtöltjük még citromkrémmel. Ezután megszórjuk porcukorral.

dōTERRA citrom

Ha többet szeretnél tudni a doTERRA citrom termesztéséről, nézd meg ezt a videót:

Kapcsolódó dōTERRA termék

Az oldalak forrása

Total Wellness Publishing:
The Essential Life – 6th Edition

Az oldalakon található tájékoztató anyagok nem hivatalos dōTERRA anyagok!