doTERRA diffúzorok

doTERRA párologtatók sszehasonlítása, jellemzőik

Az illóolajok hatásainak és illatának élvezetének egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb módja a belégzés. Ilyenkor valamilyen módszerrel a levegőbe juttatjuk az illóolajat és így szinte azonnali hatást fejt ki testünkre és lelkünkre egyaránt. A legtöbben inkább a bekuckózós, őszi-téli időszakban használnak illóolajat, tipikusan “karácsonyos” illatokkal – narancs, fahéj, szegfűszeg, fenyő… és hasonló keverékekkel párologtatnak, tipikusan a mécseses párologtatóval. De milyen más (jobb) alternatívák léteznek erre? Milyen diffúzorokat forgalmaz a doTERRA Magyarországon?

doTERRA diffúzorok

Ismerkedj meg a Magyarországon kapható (állandó vagy időszakos jelleggel) doTERRA diffúzorokkal! Nézd meg mekkora helyiségbe ajánlottak és milyen funkciókkal rendelkeznek!

doTERRA Petal 2.0

A doTERRA Petal 2.0 diffúzor a doTERRA két belépőcsomagjának része: a Home Essentials Kit (Otthoni szükségletek csomag), az AromaTouch Diffused Kit érkezik ezzel a párologtatóval. Kompakt, minőségi és megfizethető diffúzor, amely kezdő és haladó esszenciális olaj használóknak is ajánlott. Lágy, fehér fénye kellemes hangulatot ad működés közben és éjszakai fényként is használható.

Jellemzők

Ultrafinom párát bocsát ki. Ki- és bekapcsolható meleg LED-fény világítás. 2 vagy 6 óra hosszán keresztül folyamatos, 12 órán keresztül szakaszos (5 perc működés – 5 perc szünet) párologtatási módok. 33m² területre ajánlott.

Petal 2.0
Lumo diffúzor

doTERRA Lumo

A doTERRA Lumo diffúzora egy igazán színes és elegáns megoldást nyújt az illóolajok párologtatásához. Ultrahangos technológiája az egyik legmodernebb. Alapja juharfából készült, így elegáns, természetközeli a megjelenése.

Jellemzők

Hétféle, állítható színű a megvilágítása. 2 óra hosszán keresztül folyamatosan, vagy 5 óráig megszakításokkal (5 perc működés – 5 perc szünet) üzemel. Akár 50²-es helyiségbe is ajánlott.

doTERRA Pilot diffúzor

A doTERRA Pilot diffúzor egy akkumulátorról működő, hordozható párologtató. Töltés után 4 óra hosszán keresztül folyamatosan vagy 8 órán keresztül megszakításokkal működik. Otthonunkban, autóban, vagy bárhol egyszerűen működtethető és vele könnyen élvezhetjük az illóolajok hatásait, korlátok nélkül. Hordozható tárolóval értékesített és környezetbarát anyagokból készült. 

Jellemzők

4 vagy 8 óra hosszán keresztül üzemeltethető, tölthető akkumulátorral rendelkezik. Hordozható tárolóval és autós töltővel érkezik. 18m²-re ajánlott. 

doTERRA Pilot
doTERRA Roam diffúzor

doTERRA Roam diffúzor

A doTERRA Roam párologtató úgy néz ki, mint egy simára csiszolt kő – külső borítása apróra zúzott és simára csiszolt kőből készül, emiatt minden egyes darab egyedi. A többi része pedig újrahasznosított gyantából van, amely így környezetbarát is és letisztult megjelenésű. Nagy kapacitású tölthető akkumulátorral rendelkezik, amelyet egy dokkolóval tölthetünk. Emellett vezeték nélkül, hordozható diffúzorként is használható. 

Jellemzők

Hálózatról 5 óra hosszán keresztül folyamatosan, vagy 10 órán keresztül megszakításokkal (5 perc működés – 5 perc szünet) üzemel, akkumulátorról pedig ugyanez 4 és 8 órán keresztül. Környezetbarát, kőből és újrahasznosított gyantából készült párologtató. Hangulatvilágítása fehér, meleg és kékeszöld színben pompázik, de ki is kapcsolható. Vezeték nélkül akkumulátorról vagy a töltődokkolón helyben működtethető. 25m²-es helyiségbe ajánlott.

doTERRA Dawn aromás párásító

A doTERRA Dawn aromás párásító készülék egyedülálló a doTERRA diffúzorainak kínálatában. A Dawn egyszerre egy aromás diffúzor és egy párásító, amellyel a szobánk páratartalma az ideális szintre állítható, mely elengedhetetlen az egészséghez és egészséges alváshoz. Képes egész éjjel az ideális páratartalmat szinten tartani és pihentető környezetet teremt. Rendkívül halk, működése észrevehetetlen és automatikusan érzékeli, hogy mikor szükséges működnie. Használható párásítóként és aromadiffúzorként is.

Jellemzők

15x27cm méretű, víztartálya pedig egyedülállóan nagy, 1.8 literes. Alacsony zajszint mellett üzemel, akár 22 órán keresztül folyamatosan. Használható diffúzorként is. Alkalmas a megfelelő páratartalom beállításához és fenntartására. 66m²-re is ajánlott.

doTERRA Dawn diffúzor
Brevi diffúzor

doTERRA Brevi diffúzor

A doTERRA Brevi diffúzor a különleges alkalmak egyik “sztárja” – jellemzően a karácsonyi időszakban, különleges akcióban kapható párologtató készülék. Kis, lapos kőhöz hasonló diffúzor, amely többféle színben (fekete, márvány, kő) kapható. 

Jellemzők

5 óra hosszán keresztül folyamatosan, vagy 10 órán keresztül megszakításokkal (5 perc működés – 5 perc szünet) üzemel. Hangulatvilágítása meleg fehér, kék, lila, sárga színben pompázik, választható egy szín vagy színátmenetek, de a világítás ki is kapcsolható. 25m²-es helyiségbe ajánlott.

Egyéb párologtatók és diffúzorok fajtái

Mécseses párologtató

A legklasszikusabb – mégis általam a legkevésbé ajánlott módja – a párologtatásnak a kerámia mécseses párologtatókkal történő alkalmazás. A kerámiából készült párologtató tetejébe kevés vizet kell tölteni, bele pár csepp illóolajat tenni és az egész alá egy mécsest gyújtani. A mécses felmelegíti a vizet és az olajat, ami így elpárolog.

Előny: dekoratív, a mécses és a párologtató fénye és melegsége vizuális élményt nyújt az illóolajok illata mellé.

Hátrány: tűz- és forrázás veszélyes. Emellett a mécsesek, különösen az olcsóbb fajták, paraffinból készülnek, amelynek égetése hosszú távon egészségkárosító hatással bír – asztmát és több felsőlégúti megbetegedést okozó füstöt juttat a levegőbe. Benzol és toluol szabadul fel a paraffinos gyertyákból, ami károsítja az agyat, idegrendszert, tüdőt. A gyertyák és mécsesek kanóca pedig nehézfémeket – például ólmot – tartalmazhat. A színes és illatos mécsesek pedig a fentieken kívül még az olcsó, szintetikus színező- és illatanyagokat is a levegőbe juttatják. Az illóolajok szerkezete is megváltozik magasabb hő hatására – sérül – és megégetése során (például a víz kifogy a párologtatóból és a hátramaradt olaj ég benne) mérgező vegyületekké is alakulhatnak. A kerámia könnyen megrepedhet vagy elpattanhat, ha kifogy belőle a víz, de a mécses még tovább melegíti.

Ajánlás: ha a mécseses párologtatást választod, használj olyan kerámia párologtatót, ahol a gyertya lángja és a víz-illóolaj tartó legalább 8-10 centiméter távolságban van egymástól. A tálkába férjen több víz, mint ami a mécses elégési ideje alatt el tudna teljesen párologni. Emellett természetes anyagból – például méhviaszból – és természetes kanóccalal készült mécsest vagy gyertyát válassz a melegítéshez. Ne hagyd őrizetlenül a párologtatót és töltsd fel mindig elegendő vízzel! Gyermekek számára elérhetetlen helyen használd, tartsd távol gyúlékony anyagoktól és még véletlenül se tudd lelökni sehonnan!

Radiátoros párologtató

A radiátoros párologtatók egyszerűek, hangulatosak és sokszor kézműves termékek – ahogyan a mécseses kerámia párologtatók is. A párologtatót vízzel kell feltölteni és néhány csepp illóolajat kell bele csepegtetni. Ezután a fűtőtestre akasztva a benne lévő víz és illóolaj párolgásnak indul (meleg párával).

Előny: egyszerűsége és hangulatossága.

Hátrány: nagyon alacsony a hatékonysága. Csak akkor “működik”, ha a fűtés be van kapcsolva. Nagyon kell figyelni arra, hogy gyakran cseréljük benne a vizet, mivel ez nem párolog el olyan könnyen belőle – emiatt a baktériumok nagyon könnyen szaporodnak benne. Szintén a hő hatására átalakulhat benne az illóolaj.

Ajánlás: válassz kisebb, könnyen tisztítható kerámia párologtatót, cseréld sűrűn a benne lévő vizet. Emellett a gyerekek számára elérhetetlen helyen legyen a radiátoron (a radiátor egyébként is égésveszélyes).

Melegpárásító

A melegpárásító készülékek a beléjük öntött vizet és illóolajat egy fűtőszál segítségével felmelegítik és elpárologtatják.

Előny: száraz levegőjű lakásokban gyors páraszint emelésre jó megoldás.

Hátrány: ahogyan az előző kettő párologtató esetén is, itt is legnagyobb hátránya, hogy felmelegíti és ezáltal károsítja az illóolajokat. Emellett a meleg pára nagyon könnyen lecsapódik a lakás hideg pontjain – üvegen, hideg sarkokban. Körülbelül, mint mikor a konyhában a hidegebb napokon főzöl valamit. Ez penészesedéshez is vezethet, emellett a levegő nehézkessé, telítetté válik – mint a trópusi kiállítóházakban az állatkertekben. A melegpárásító általában több áramot is fogyaszt.

Ajánlás: olyan helyeken lehet megfelelő választás a melegpárásító, ahol a levegő nagyon száraz és egyébként nincs hőhíd vagy hideg sarok-fal a helyiségben. Ahogyan a mécseses párologtatóknál, úgy itt is fontos, hogy minőségi készüléket vásárolj. Ezzel nem csak egy hosszú élettartamú készüléket választasz, de elkerülöd azt is, hogy zárlatos, hibás, vagy egyszerűen egy nem hatékonyan működő eszközt vásárolsz. Arra is figyelj, hogy nem mindegyik készülék alkalmas illóolaj párologtatására!

Betétes hidegpárásító

Ezek a készülékek általában egy aromapárnával vagy rúddal, illetve nedvesítő betéttel, víz nélkül vagy vízzel is működhetnek. A szoba levegőjét használja – beszívja, áthalad a nedvesítő párnán (vagy csak az aromabetéteken) és a benne lévő nedvességet visszajuttatja a szobába az illóolajjal együtt.

Előny: víz nélkül, de vízzel üzemelő készülékek is kaphatóak, viszonylag sokáig, minimális energiafelvétellel működnek.

Hátrány: az aromabetéteket cserélni kell – akár minden olyan alkalommal, amikor másfajta illóolajat szeretnék párologtatni. Ezek a betétek legtöbbször papírból készülnek, így nem moshatóak, de emellett találni filc betétes készülékeket is, amiket szintén cserélni kell. Általában kisebb teljesítményűek is.

Ajánlás: kisebb szobákba ajánlom, viszont rendszeres karbantartást – azaz a párnák-rudak cseréjét – igényel.

Ultrahangos hidegpárásító

Az ultrahangos hidegpárásító készülékek az egyik legmodernebbek a piacon. Gyors – ultrahangos – rezgésekkel a vizet és illóolajat nagyon apró, mikroszkopikus cseppekké porlasztják és így juttatják a levegőbe őket.

Előny: nem klasszikusan párát, hanem a nagyon apró vízcseppeket juttatja az ultrahangos párásító a levegőbe és ezáltal ezt is lélegezzük be – könnyebb a levegővétel, mintha a meleg párát szívnánk be. A hidegpárásító nem roncsolja az illóolajokat sem.

Hátrány: a többi készülékhez hasonlóan, ez is igényel némi karbantartást. A víz keménységétől függően vízkő alakulhat ki a víztartályban. Ezt ecetes, vagy a kíméletesebb, de ugyanolyan hatékony citromsavas tisztítással megelőzhetjük. Emellett ahogyan az összes előző párologtatónál, itt is vízzel keverve-hígítva kerül a levegőbe az illóolaj, ezáltal kevésbé intenzív (de ettől még hatékony) a hatása.

Ajánlás: megfelelő teljesítményű készüléket válasszunk a szoba méretének megfelelően.

 

A doTERRA diffúzorai is ultrahangos hidegpárásítók.

Száraz aroma diffúzor

Ez a lehető legjobb megoldás olyan esetekben, mikor nincs szükség a párásításra, csupán az illóolajok aromaterápiás hatását szeretnénk kihasználni. Nagyon hatékonyan működik nagy alapterületen is – akár 50-100m2-es területet is könnyedén illatosít. A száraz aroma diffúzorba csak illóolaj kell, víz nem. Az olajat gyorsan hideg levegővel porlasztja apró cseppekké és így elkeverve juttatja a levegőbe. Az illóolajok illata intenzívebben és tovább érződik.

Előny: ahogy írtam, nagyon hatékony aromaterápiás eszköz. Nincs szükség vízre, csak néhány csepp illóolajra. Nagy területű vagy magas páratartalmú helyiségekben is használható.

Hátrány: az illóolajok porlasztása zúgással jár, valamivel hangosabb eszközök, mint az ultrahangos hidegpárásítók. Általában nagyságrendekkel drágábbak is.

Ajánlás: olyan helyekre/helyzetekre ajánlom, ahol nem fontos a párásítás, illetve igazán intenzív illatélményt szeretnénk elérni, akár nagy terekben is (egész lakás, iroda, üzlethelyiség…).