Az esszenciális olajok biztonságos használata

Mint bármilyen más testápoló termék, egészségvédő készítmény, étel… stb esetén, úgy az esszenciális olajok esetén is a “Kevesebb néha több” mondás igaznak bizonyul. Az esszenciális olajok biztonságos használatához néhány alapvetést fontos tudnunk róluk. Az illóolajok olyan koncentráltan tartalmazzák az eredeti növények hatóanyagait, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a legkisebb mennyiség alkalmazásával látványos és érezhető eredményeket érjünk el a kívánt területeken. A józan ész a mértékadó és a türelem is fontos, mivel az illóolajok terápiás (tehát rendszeres, hosszan tartó) használatával – külsőleg, illatozva, de akár belsőleg is – tudják kifejteni a legjobb hatásukat. Néhány alapvető információ olvasható az alábbiakban a biztonságos illóolajhasználatról, hogy a doTERRA illóolajokat is teljes megelégedéssel és biztonsággal tudd használni otthon.

Pontosan tudni, hogy melyik illóolaj mire való

Minden illóolaj egyedi és összetevőik is különböző hatásokat váltanak ki. Teljesen ellentétesen, de akár összhangban is tudnak hatni a szervezetünkre. Van olyan illóolaj, amelyet nem tanácsos valamelyik másikkal használni, de akár a megfelelő másik olajjal keverve a pozitív hatásaik felerősödhetnek. A doTERRA kínálatában is számos illóolajkeverék található, amelyeket úgy alkottak meg, hogy egymással harmonizáló, egymás hatásait erősítő illóolaj kombinációk legyenek.

Használható illóolaj mennyiségek

Az esszenciális olajok biztonságos használatához hozzátartozik a mennyiségek betartása. Ahogy fentebb írtam, a több nem mindig egyenlő a jobbal. A mennyiségek meghatározásánál is figyelembe kell vegyük azt, hogy nem várhatunk azonnali hatást például egy belsőleges használattól, vagy nem érezhetjük egyenletesen intenzívnek az esszenciális olajok illatát (szaglóhámunk is el tud fáradni), így hiába érezhetjük szükségesnek 5 helyett 15 cseppet használni a diffúzorban vagy 2 helyett 6 cseppet bevenni egy kapszulában, valójában ezzel többet árthatunk mint használunk. Ha szeretnénk, mégis lehet emelni a mennyiségeken, de csak fokozatosan és bizonyos határokon belül.

Az illóolajok oldódása

Az illóolajok nem oldódnak vízben, így például ha simán csak egy pohár vízbe cseppentve iszunk meg egy csepp illóolajat, megtapadhat a torkunkon, szájpadlásunkon, kellemetlen érzés is kialakulhat (például az olyan erős illóolajok esetén, mint az oreganó). Ilyen esetben egy kapszulába cseppentve ezt ki tudjuk küszöbölni. A fürdővizünkben sem keverednek el az illóolajok, így érdemes előre bekeverni például egy teáskanál kókuszolajba vagy növényi olajba, esetleg tusfürdőbe. Ugyanígy a bőrön való alkalmazásnak a legjobb módja, ha bázisolajjal hígítjuk az illóolajat. Így sokkal egyenletesebben és elnyújtottabban tud érvényesülni egyébként ugyanolyan erős hatásuk.

Érzékeny területek – hol ne használj illóolajat

Az illóolajok testünk nem minden területén használhatóak. Az érzékeny területek közé tartozik a szem, orrnyálkahártya, füljáratok és más nyálkahártyáink. Ha mégis illóolaj kerül ezekre a területekre, a kellemetlen érzéstől a szövetek roncsolódásáig tapasztalhatunk kellemetlenségeket. Figyeljünk oda, hogy vizes, alkoholos oldatban sem lehet például orrsprayként használni egyik illóolajat sem, ahogyan szemcseppként sem. 

Illóolajok hígítása

Néhány illóolajat muszáj hígítani, mielőtt a bőrünkön alkalmazzuk őket. 

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu