Hogyan tudunk fókuszáltak lenni?

Segítenek az illóolajok fókuszálni!

Ahhoz, hogy fókuszálni tudjunk és koncentrálni a feladatainkra, megfelelő agyi funkciókra és idegi kapcsolódásokra van szükségünk. Az információk feldolgozása rengeteg energiát igényel. Ilyen információ nem csak az olvasott (látás) lehet, hanem szagok, hangok, a dolgok felülete… Ha az agy elfárad, nem képes megfelelően feldolgozni ezeket az információkat, gondolataink rendezetlenné válnak, egyre kevésbé leszünk képesek feldolgozni az ingereket. Irritálva, frusztrálva érezhetjük magunkat, fáradtság érzése is társulhat ehhez. Ahogyan egyre több és több inger ér bennünket manapság (például egyszerre megy a mosógép, szól a tévé, a számítógép előtt ülünk, miközben a kezünkben ott az okostelefon is, emellett a gyerekek játszanak és a párunk beszél hozzánk…), rengetegen érezzük ezt a fajta fókuszálatlanságot, ingerültséget, mentális fáradtságot. Igazán nem tudunk egy dologra koncentrálni és ez már a legkisebbeket is érinti. Kevés alvás, stressz, hormonális változások (például terhességnél álmatlanság, vagy a pubertáskorban túlpörgés), depresszió, nyugtalanság, betegség… Ezek mind dekoncentrálttá tehetnek bennünket.

Az emberi agy azonban képes a megújulásra, a “feltöltődésre”. Az agyban lévő idegek, neuronok képesek új csatlakozásokat létrehozni és minél több ilyen neuron áll rendelkezésre, annál nagyobb kapacitása lehet agyunknak – így hatékonyabban tud működni.

Ha illóolajokat használunk, belégzéskor a szaglóhám aktiválódik, az illatok továbbítódnak az agy felé, ami feldolgozza azt és így stimulálódik az újabb idegi kapcsolódások létrehozására. Egy egyszerű példa: citrom vagy borsmenta inhalálása vagy a diffúzorban való használata szinte azonnal hat egy szobában vagy osztályteremben is. Ezek az illóolajok tipikusan stimuláló, serkentő és élénkítő hatásúak, segítenek a koncentrálásban.

Ha a bennünket érő negatív hatásokat és érzelmeket kiiktatjuk vagy átalakítjuk pozitívvá – például megfelelő illóolajokkal és hatásaikkal csökkentjük a stresszt, elkerüljük a stresszes szituációkat (ilyen illóolaj tipikusan a levendula, cédrusfa, tömjén is) – akkor az agyunk a sokkal fontosabb dolgokra tud koncentrálni.

Az alábbi illóolajok és doTERRA illóolajkeverékek tudnak például segíteni a fókuszálásban:

Citrom, borsmenta, InTune, Motivate, Balance, Thinker

Hogyan hatnak még az illóolajok a tanulási folyamatainkra, fókuszálásra?

Nem csak olyan illóolajat használhatunk a tanuláshoz, munkához, amely tipikusan élénkítő hatású. Az illóolajok hatnak az emlékezetünkre is és így a tanulási folyamatokra “hívóingerként” – azaz illatokat társítunk a szituációkhoz, amelyek ugyanazon illat újbóli megérzésekor előhívódnak. Például ha a gyerekszobában levendulát párologtattunk a dolgozatra való felkészülés közben, dolgozatíráskor ugyanezt a levendulaillatot megérezve könnyebben felidéződnek a tanultak. Az illatemlékek sokszor erősebbek a vizuális emlékeknél. Ha a tanulási folyamat közben energizáló, stimuláló illóolajokat párologtatunk, a hatás még erősebb. Gyermekeknél a doTERRA Thinker roll-on egy könnyen, otthon és az iskolában is alkalmazható olajkeverék, ami különálló üvegben és a Kid’s Collection szett részeként is kapható. Ezt a tarkóra, csuklókra, halántékra lehet kenni tanuláskor és dolgozatírás előtt. Mellettük biztonságosan párologtatható a citrom illóolaj.