Illatosított díszek Karácsonyra

Természetes anyagokból készült, esszenciális olajokkal illatosított díszek a karácsonyi Ünnepekre

A Karácsony az év legbékésebb, legszebb időszaka. Már az adventi készülődés során hangolhatjuk magunkat az Ünnepekre – például illatosított díszek készítésével. Az alábbiakban ötleteket olvashattok, hogy milyen díszeket lehet készíteni – esszenciális olajokkal illatosítva.

Kevésbé karácsonyi/téli illatokat és mintákat választva az év bármelyik szakában illatos díszek emelhetik lakásod hangulatát!

Gyurma / levegőn száradó agyag dísz

Kellékek

 • 1 csomag (vagy 250gr) levegőn száradó gyurma vagy levegőn száradó agyag
 • 10-15 csepp szegfűszeg, fahéj, vadnarancs, borsmenta, szibériai fenyő illóolaj vagy ezek keveréke
  VAGY
 • 10-15 csepp doTERRA OnGuard®, Holiday Joy®, Holiday Peace® illóolaj keverék(nyáron válassz “frissebb”, “nyáriasabb” illatokat, de választhatsz ízlésednek megfelelően is illóolajat)

Linkek az agyagokhoz, gyurmákhoz:
Hobbisziget agyag
Figurabolt levegőn száradó gyurma

Elkészítés

Nedves kézzel, vagy a gyártó leírásának megfelelően formázd meg a gyurmát vagy az agyagot, gyúrd mintás szilikon formába vagy kb. 1-1.5 centi vastagra kinyújtva szaggass belőle mintás sütiszaggatóval különböző formákat. Ha szeretnéd a karácsonyfára is felakasztani, gondoskodj a formák megfelelő kilyukasztásáról, például egy szívószál segítségével. Szintén a leírásnak megfelelő ideig hagyd kiszáradni, megszilárdulni a formákat. Ezután az illóolajokból 1-1 cseppet cseppents mindegyik formára és mehet is fel a fára vagy egy szép tálcára díszítésként. Ha már nem olyan intenzív az illatuk, nyugodtan cseppents még rájuk esszenciális olajokat.

Keményítős házi “gyurma” díszek

Kellékek

 • 1 bögre szódabikarbóna
 • fél bögre kukorica/tápiókakeményítő
 • fél bögre víz
 • 10-15 csepp szegfűszeg, fahéj, vadnarancs, borsmenta, szibériai fenyő illóolaj vagy ezek keveréke
  VAGY
 • 10-15 csepp doTERRA OnGuard®, Holiday Joy®, Holiday Peace® illóolaj keverék(nyáron válassz “frissebb”, “nyáriasabb” illatokat, de választhatsz ízlésednek megfelelően is illóolajat)

 

Elkészítés

A szódabikarbónát, kukoricakeményítőt és vizet egy lábosban melegítsd össze, közepes lángon. Mikor már forrásközelben van, sűrűn kevergesd, amíg össze nem áll. Ezután vedd le a tűzről és mikor már egy picit visszahűlt, add hozzá az esszenciális olajokat és kavard újra össze. Adhatsz hozzá ételfestéket, csillámport is, ízlés szerint. A visszahűlt “gyurmát” egy nyújtólapon nyújtsd kb 1-1.5 centi vastagra, majd sütiszaggató formákkal készíts kedved szerinti mintákat. Ha a fára is szeretnéd felakasztani, lyukaszd ki a megfelelő helyen egy szívószállal. Hagyd teljesen kihűlni és megszáradni.

Ha az illata elillanna, nyugodtan cseppents rá 1-2 csepp illóolajat mindegyikre.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!