Magas antioxidáns tartalmú illóolajok

Harc a szabadgyökök ellen

A magas antioxidáns hatású illóolajok nagy hatással lehetnek az általános egészségünkre, közérzetünkre, megjelenésünkre.

Az utóbbi időben kutatások sora fektette a hangsúlyt a szabadgyökök kutatására és azok egészségünkre és bőrünkre gyakorolt hatásainak vizsgálatára. Az úgynevezett oxidatív stresszt vagy károsodást okozó szabadgyököket a szennyezett környezet, por, cigarettafüst, kémiai behatások és UV-sugarak generálják.

Több kutatás kimutatta, hogy a szintetikus antioxidánsok, mint a BHA és a BHT inkább károsak az ember egészségére. Ezek természetes alternatíváiként az antioxidáns hatású illóolajok megfelelően felvehetik a harcot az oxidatív stressz ellen. Az olyan bőrproblémák, mint száraz bőr, bőröregedés és ráncok, pattanások, zsíros bőr csökkenthetőek vagy megszüntethetőek a magas antioxidáns tartalmú illóolajok segítségével.

Antioxidáns illóolajok bőrápoláshoz

Ha antioxidáns hatású illóolajokat használsz bőrápolási rutinodhoz, segíthetsz megelőzni a hosszú távú károsodásokat és bőröd optimális megjelenéséhez is hozzájárulhatsz. A szabadgyökök leállíthatják a bőr kollagéntermelését (rugalmasság, feszesség), hiperpigmentációt okozhatnak (foltos bőr). Ezáltal a bőr korai öregedéséhez, megjelenésének romlásához járulnak hozzá. A szabadgyökök egyébként, ha egyensúlyban vannak, hasznosak, mivel természetes fegyverként harcolnak a baktériumok ellen. Ennek az egyensúlynak a megteremtése a legfontosabb.

Az antioxidánsok tehát segíthetnek megakadályozni és visszafordítani a szabadgyökök által okozott oxidatív károsodásokat. Mivel az illóolajok rendkívül koncentráltak, csak néhány cseppet kell használj a bőrápoláshoz belőlük, hogy érződjön és látszódjon a hatásuk. Érdemes hígítani az illóolajokat az egyenletes felvitel és a bőrirritáció elkerülésének érdekében. Hordozóolaj lehet például kókuszolaj, jojobaolaj, szőlőmagolaj, sárgabarackmagolaj… Egy másik hasznos antioxidáns, az E-vitamin is nagy segítségünkre lehet. A citrom, muskotályzsálya, tömjén, levendula és szantálfa is jó hatással vannak bőrünk megjelenésére, gyulladások csökkentésére.