Vesekő kezelése illóolajokkal

Előzd meg vagy kezeld természetesen a vesekövességet!

Képzeld el, hogy egyik nap, amikor éppen a házimunkát végzed, vagy a kertben tevékenykedsz, hirtelen éles fájdalmat érzel a hátadban. Abbahagyod a munkát, leülsz pihenni és el is múlik. Később újból, még erősebben sugárzó fájdalom kezdődik, ezúttal a hasadban is érzed. Ilyen fájdalmakat okoznak a vesekövek. Tíz emberből egy élete során legalább egyszer megtapasztalja ezt a soha nem múló érzésű fájdalmat. Milyen alternatív, illóolajos megoldások segíthetnek a megelőzésben, kezelésben?

Mik azok a vesekövek?

A vesekövek vagy húgyúti kövek olyan kristályos anyagok, amely összeálltak. Mivel a kövek – elsősorban a nagy kövek – nem mozognak, így sokáig nem okoznak tünetet. A kövek mérete és a növekedés üteme változó, az 1-3mm-nél kisebb köveket vesehomoknak nevezzük. Általában heves, görcsös fájdalmat okoznak, de sokszor más tünetek, egyéb betegség miatt végzett hasi ultrahangvizsgálat során fedezik fel a veseköveket. A vesekövesség kialakulásában szerepe van a táplálkozásnak és öröklött tényezőknek is.

A kristályképző anyagok négy leggyakoribb típusa

Kalcium: A kalcium-oxalát növekedését a vesékben hyperparathyreoidizmus, túl sok só az étrendben vagy túl sok D-vitamin bevitel okozhatja.
Cisztin: aminosav. A cisztinkristályok fejlődése genetikai rendellenesség.
Struvit: A húgyúti fertőzés (UTI) eredményeként kialakuló kövek.
Húgysav: Ez a fajta vesekő több férfit érint, mint nőt.

Vesekő kockázati tényezők

A következő állapotok növelhetik a vesekő kialakulásának esélyét:
Genetika, kiszáradás, magas sótartalmú étrend, elhízottság, emésztőrendszeri betegségek, bizonyos étrend-kiegészítők.

 

Vesekövesség tünetei

  • Éles fájdalom a háton és az oldalon
  • Sugárzó fájdalom a has vagy az ágyék közelében
  • Hullámokban érkező fájdalom
  • Fájdalom és égés érzése vizelés közben
  • Hidegrázás, hányinger
  • Gyakori vizelési inger.

Ha a fenti tünetek kombinációját tapasztalod, javaslom, hogy keresd fel mihamarabb háziorvosodat, különös tekintettel akkor, ha ezek a tünetek súlyosak. Bár ritka, de a vesekő vesekárosodáshoz és fertőzésekhez is vezethet.

Vesekövesség általános kezelése

Fogyasszunk rengeteg vizet. A folyadékfogyasztás elősegíti a kristályok hígítását és megakadályozza azok kialakulását. Igyunk ilyenkor legalább 3 liter vizet!

Fájdalomcsillapítókkal és görcsoldókkal tüneteinket enyhíthetjük arra az időre, amíg a vesekövek áthaladnak a vesékből a húgyutakon keresztül, majd a vizelettel távoznak. Időnként szükség van a vesék lökéshullámokkal történő apróbb részekre zúzására (ESWL kezelés). A műtét a legvégső eset a vesekövek eltávolítására.

Alternatív, illóolajos megoldások a vesekő kezelésére

Néhány vizsgálat és tanulmány kimutatta, hogy az illóolajok pozitív hatással vannak a húgyutakra és a vesekövességre. A levendula illóolaj csökkentette a vesekövességet kísérő fájdalom és görcsök súlyosságát. Az oregano és a copaiba illóolaj csökkenti a húgysav-koncentrációt és a kalcium-oxalát szintjét, megelőző hatással bírnak.

Otthoni keverék megelőzésre

Egy 10ml-es roll-on üvegbe cseppents 7 csepp citromot, 7 csepp copaibát és 4 csepp oreganót, majd töltsd fel frakcionált kókuszolajjal, vagy egyéb, folyékony bázisolajjal. A keverékbe tehetsz még olasz szalmagyopár olajat is. Kend naponta a vesék területére a derekadon. Vigyázz, a citrom UV-érzékenyítő hatású, használata után legalább 12 órán keresztül kerüld a napfényt, szoláriumozást, mert égési sérüléseket okozhat.

Szintén megelőzésképpen fogyassz rendszeresen vízbe cseppentve 1-1 csepp citrom illóolajat! Fogyassz bőségesen folyadékot, lehetőleg vizet, kerüld a cukros üdítőket. Étkezz kevesebb só használatával, mozogj rendszeresen!

Otthoni keverék kezelésre

Ha már kialakult a vesekő, a kövek gyorsabb áthaladása, a fájdalom és görcsök csökkentése érdekében használhatod az illóolajokat.

Egy 10ml-es roll-on üvegbe (vagy eleve 10ml bázisolajba) cseppents 7 csepp citrom, 7 csepp citromfű és 7 csepp levendula illóolajat (mellé tehetsz még 4 csepp majorannát), töltsd fel folyékony bázisolajjal, majd kend a derekadba, hasadba.

Ne feledkezz meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem!

 

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu