Zero Waste könyvajánló

Műanyagmentes július

A ma kezdődő Műanyagmentes Július (Plastic Free July) hónap apropójából készítettem egy, a hulladékmentesség, zero waste és low waste életmóddal kapcsolatos könyvajánlót.

Tudatosabb életmódom

Körülbelül 2 éve nekem is vannak törekvéseim a hulladék csökkentésére, a környezetem és életmódunk egészségesebbé és szemétmentesebbé tételére. Nem titok, hogy ebben nagyon hullámzó vagyok – voltak sokkal tudatosabb hónapjaink, míg máskor megint naponta csordultig telítjük a szemetesünket. Vannak viszont olyan szokások, amik megragadtak és amiből már nem engedünk. Az idei július – ahogy a tavalyi is – ismét új lendületet tud adni ennek a tudatosabb életmódnak, törekvéseink is erősebbek lehetnek az eddigieknél.

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest

A legelső könyv Tóth Andi Dobd ki a szemetest című könyve, amelynek még az első kiadásával ismerkedtem meg először, ezután beszereztem a második, bővített kiadást is, az elsőt pedig egy helyi csomagolásmentes boltnak adtam, kikölcsönözhető példányként.
Andi olyan egyszerűen követhető tanácsokat és alapokat ad a hulladékmentes életmód elsajátításához, amikben mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldásokat. Kezdő, haladó és szuperhaladó gyakorlati lépéseket kínál az élet hat területéről: szemléletváltás, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás és kert.

Ami nagyon szimpatikus a könyvben, hogy a magyar háztartásokra van szabva, nem akar olyan termékeket, megoldásokat felmutatni, amik itthon nem beszerezhetők, amiket az itthoni háztartások ne tudnának elsajátítani. Érdekességeket is bemutat, emellett “Megtakarítás” részekben részletezi, mennyi pénz maradhat nálunk, ha átállunk a hulladékmentes megoldásra az adott témában.


Andi egy nagy közösség mozgatórugója is. Facebook oldalán, a Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül oldalon és a csoportjában, a Háztartásom hulladék nélkülben is megannyi hasznos tanácsot ad, videókat tesz közzé és újabbnál újabb területeken mutat be egy kényelmes, hulladékmentes életet.

A könyv ITT megvásárolható.

Nagy Réka: Ökoanyu

Nagy Réka Ökoanyu című könyve elsősorban az anyukáknak, családoknak szól – azoknak is, akik rohannak, elfoglaltak, viszont szeretnének változtatni környezetük és családjuk életmódján is. Hasonló tematikával épül fel, mint Andi könyve, viszont itt az általános háztartásvezetés mellett külön kiemelt helyeken és tippekben szerepel a zero waste gyereknevelés és a gyerekek. Tisztítószer, kozmetikum recepteket is leír nekünk és rengeteg hasznos, szintén könnyen elsajátítható ötletet ad a hulladék csökkentésére.

Szintén Nagy Réka írta az Ökoanyu – Csináld magad című könyvet. Ez a könyv nem általánosságban foglalkozik a zero waste életmóddal, nem összefoglalóként, általános útmutatóként szolgál. Sokkal inkább egy receptgyűjtemény, célja, hogy könnyedén alternatívát találjunk a feldolgozott élelmiszerek és kozmetikumok, vegyszerek és tisztítószerek helyett. Finom ételeket, konyhai technológiákat mutat be, játékok elkészítési módját is leírja. Egy igazi praktikus könyv mindannak kipróbálására, amit az Ökoanyu című könyvben megtanultunk.

Az Ökoanyu online magazin pedig rengeteg cikket kínál az ökotudatosság jegyében.

Az Ökoanyu könyvek többek között ITT megvásárolhatók.

Bea Johnson: Zero Waste otthon

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete, aki 2008 óta él az 5 alapszabálya, a “Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot” mentén, azaz: Utasítsd vissza, Csökkentsd, Használd újra, Hasznosítsd újra, Komposztáld”. Azzal vált híressé, hogy családja 1 év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelt – ez az a mennyiség, amit az 5R rendszerbe már nem tudott beilleszteni. Bea Johnson ráadásul mindezt családanyaként, az egész családjára kiterjesztve tudta véghezvinni – sokan gondolnánk, hogy biztos csak szingliként kivitelezhető a dolog. Tapasztalatait és tanácsait általánosságban érdemes megszívlelni. Rengeteg recepttel is szolgál az olvasók számára. Észrevételeim szerint sok olyan említett dolog van, ami inkább az amerikai közönség számára releváns (például említett oldalak), de ezektől eltekintve a könyv alapmű a hulladékmentes (vagy -csökkentett) életmód iránt érdeklődők számára.

Angol nyelvű blogot is vezet.

A könyv ITT (is) megvásárolható