A citrom

A citrom (Citrus Limon) egy viszonylag kis méretű, örökzöld fa, ovális levelekkel. Először zöld, majd citromsárga (a szín a nevét is innen kapta) gyümölcsöket hoz. Egész évben termő gyümölcs. A citrom eredetileg Ázsiában, Kínában volt őshonos, majd a 12. Század környékén Európába is eljutott. Amerikába Kolumbusz Kristóf vitte az első citrommagokat, azóta ott is elterjedt ez a citrusféle – leginkább Floridában és Kaliforniában. Konintensünk ön pedig a déli területeken terjedt el – Olaszországban és Spanyolországban leginkább. Korábban a skorbut megelőzésére használták hosszú hajóutakon a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően, de ismerték vízhajtóként és fertőtlenítőszerként is. Azóta leginkább ízesítésre (teák, limonádék) használjuk, de kezeletlen héját süteményekbe is reszeljük.

A citromot régóta tartják fertőtlenítő hatásúnak és több kísérlet is bizonyította már, hogy a citromillat az emberekben a tisztaság érzését váltja ki. A citrom fertőtlenítő, mikrobaellenes, vizelethajtó hatású. Emellett magas a C-vitamin tartalma: 100gr hámozott, nyers citromban 53mg C-vitamin található. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. A szervezetbe került feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságával pedig a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

A citrom – ahogyan az összes citrusféle – fényérzékenyítő hatású illóolaj, így bőrön történő használata után legalább 12 órán keresztül nem érheti a kezelt bőrfelületet UV-fény (napfény, szolárium… stb) mert égési sérüléseket okoz.

Citrom illóolaj felhasználásai:

Kattints ide

dōTERRA citrom

A doTERRA Lemon illóolajának alapjául szolgáló citromokat Olaszországban, azon belül pedig Szicíliában és Calabriában termesztik, ahol a családok már évszázados hagyománnyal foglalkoznak a citrusfélék ternesztésével. Az illóolajat a citrom héjából, nagy erővel, hidegen sajtolják.

Ha többet szeretnél tudni a doTERRA citrom termesztéséről, nézd meg ezt a videót:

Kapcsolódó doTERRA termék

Az oldalakon található tájékoztató anyagok nem hivatalos dōTERRA anyagok!

Ajánlott könyvek

Total Wellness Publishing:
The Essential Life - 6th Edition

Aroma Tools
Modern Essentials - 11th Edition

Oil Magic Book
Advanced Oil Magic - Series 4