Érzelmeink feldolgozása és megélése esszenciális olajokkal

Az érzelmeink a negatív és pozitív végletek között egy skálán rendkívül színesen és változatosan alakulnak. A negatív érzelmeink feldolgozására, könnyebb túllendülésre, a pozitív érzelmek erősítésére és megtartására rengetegféle illóolajat használhatunk. Az esszenciális olajok így hozzájárulnak lelki egészségünkhöz, ezáltal testi egészségünkhöz is. Az egyéni élethelyzetek kívánhatnak egyedi megoldásokat és illóolaj keverékeket, viszont léteznek általános, szinte örökérvényű, kipróbálható esszenciális olajos megoldások is.

Olvasd el, hogy a nálad is megtalálható doTERRA illóolajok hogyan járulhatnak hozzá az érzelmeid kezeléséhez!

Az érzelmek és illóolajok kapcsolata

Ebben a bejegyzésben már szó volt arról, hogyan befolyásolják az érzelmeinket az illóolajok és milyen típusú olajok léteznek. Most egy másik megközelítésből is nézzük meg, hogy milyen hatással vannak ránk az esszenciális olajok!

Az érzelmek kémiai folyamatok eredményei. A testünk – legfőképpen az agyunk – által a környezeti behatásokra, élményekre adott és kiváltott reakciók és válaszok jelentik az érzelmeinket. Ezeket a folyamatokat, a gyors érzelemfeldolgozást segítik az illóolajok is a szaglásunkon keresztül (hogy fizikailag hogyan, olvasd el itt). Az esszenciális olajok olyan erős biokémiai vegyületek, amelyek hatással vannak a testi, így a lelki folyamataink egyensúlyára, jóllétre. 

Sokszor azt gondoljuk, hogy az érzelmeink választanak minket, mert úgy érezzük, hogy azok megtörténnek velünk. Ehelyett, ahogyan fent is írtam, a kémia – és azok által kiváltott érzelmek – alakítják hangulatunkat. Ezért van az, hogy bizonyos ételek, italok és gyógyszerek – például cukor, koffein… stb – fogyasztásával befolyásolni tudjuk hangulatunkat, viselkedésünket.

Az illóolajok is pontosan ilyen befolyásoló hatással bírnak. Tehát mi lenne, ha irányításunk lenne az érzelmeink felett, mi választhatnánk ki, hogy hogyan érezzünk, anélkül, hogy káros vagy addiktív megoldásokhoz folyamodnánk? Pontosan ezt a megoldást jelentik az esszenciális olajok.

A bejegyzésben található információk kiegészítésére ajánlom Érzelmeink és az esszenciális olajok című zsebfüzetünket.

Olvass az egyes olajokhoz tartozó érzelmekről és arról, hogy milyen változásokat tudsz magadban elérni velük! Alakítsd negatív érzéseidet pozitív irányba, ápold lelked a leírtak alkalmazásával!

Megvásárolható a webshopunkban: Esszenciabolt.hu 

A fenti képen szereplő érzések feldolgozásához, majd a továbblépéshez-fejlődéshez az alábbi olajok jó kiindulást jelenthetnek.

Félelem, depresszió, szégyen

Feldolgozáshoz

Olasz szalmagyopár: Kend a csuklókra, homlokra, orrnyeregre és inhalálj a tenyereidből

Továbblépéshez

Orvosi citromfű: tegyél egy cseppet a nyelvedre, majd hagyd a szádban fél-1 percig – ez segíti a pozitív szerotonin és dopamin termelődést.

Bergamot: önbizalmat ad, segít megérteni a miérteket. Használd a diffúzorban bármikor.

Tömjén: tegyél a nyelved alá 1-2 cseppet, naponta néhányszor, hogy a depressziót, rossz hangulatot elűzd, megerősítést nyerj.

Bizonytalanság, önhibáztatás

Feldolgozáshoz

Tömjén és mirha: Kend a pulzuspontokra, inhalálj közvetlenül a tenyereidből. Segítenek befelé figyelni, megtalálni a gyökereidet, bizonytalanságod eredetét.

Jázmin: Kend a pulzuspontokra és a szíved fölé – segít elfogadni azt, aki vagy.

Továbblépéshez

Citrom: segít elterelni a figyelmed és megbizonyosodást ad, értelmet nyernek a további teendők. Inhalálj közvetlenül a tenyereidből, naponta többször.

Borsmenta: azonnali segítség és biztos alap. Masszírozd a mellkasodba, inhalálj a tenyereidből.

Féltékenység

Feldolgozáshoz

Citrom: mások értékei helyett a sajátodra segít összpontosítani, elengedni az irigységet, féltékenységet. Inhalálj a tenyereidből.

Fekete bors: nagyon erős, gondolatokat és érzelmeket tisztító, csitító hatású, mások felé nyitottságot ad, saját bizonytalanságaid kivetítése nélkül. Használj 1-2 cseppet a diffúzorban.

Továbblépéshez

Kasszia: használd a diffúzorban, hogy a belőled fakadó bizonytalanságokat elengedd, ne másokra vetítsd ki.

Cédrusfa: a közösség, embertársak iránti elfogadást, befogadást erősíti, segít megérteni, hogy kik a fontosak számodra. Kenj a halántékodra és a tarkódra.

Harag, düh

Feldolgozáshoz

Kakukkfű: inhalálj a tenyereidből, használj 1-2 cseppet fürdéskor. Segít a negatív érzelmi töltetet csendesíteni, a negatív kötődést, elengedni képtelenséget oldani.

Teafa: segít kialakítani az egészséges határokat, megtisztítani a háborgó érzésektől. Inhalálj a tenyereidből.

Továbblépéshez

Borókabogyó: az alaptalan félelmeid, mások iránt érzett gyűlölet elengedését segíti. Használd a diffúzorban.

Bosszú

Feldolgozáshoz

Oregánó: a bosszú alapját segít megérteni, csitítja a bosszúszomjas gondolatokat. Fűszerezd ételeid vele, vagy egy fogpiszkáló hegyével vegyél fel belőle és keverd bele teádba, kávédba. Kortyolgasd lassan.

Továbblépéshez

Kardamom: önkontrollt ad, segít megérteni, hogy az érzelmi kitöréseket nem szabad cselekménnyé változtatni. Használd főzéshez, tegyél egy cseppet nem forró teába vagy vízbe, kávéba.

Előítéletesség, hibáztatás

Feldolgozáshoz

Eukaliptusz: inhalálj a tenyereidből, masszírozd a mellkasodba. Segít nyitottá válni, felszabadulni.

Gyömbér: tegyél 1 cseppet a teádba és idd meg vagy használd tusolás közben. Segít csökkenteni azt az érzést, hogy másokat kell felelősségre vonnod, másokra vetíted ki saját tetteidet.

Továbblépéshez

Ciprusfa: segít az alaptalan elvárások, előítéletek elengedésében és koncentráltabb útra terel. Inhalálj a tenyereidből.

Szegfűszeg: segít a másokkal való együttműködésben, anélkül, hogy úgy éreznéd, elvesztetted az irányítást. Használd a diffúzorban.

Kétségek, aggódás

Feldolgozáshoz

Szantálfa: a nyitott kérdések megválaszolását, iránymutatást ad számodra. Használd a halántékon, tarkódon, pulzuspontokon.

Citromfű: segít eloszlatni a kétségeket, energiát ad a megbizonyosodáshoz. Használd a diffúzorban.

Továbblépéshez

Rozmaring: segít bízni, bizalmat kiépíteni, válaszokat találni. Használd a diffúzorban.

Édeskömény: személyes felelősségre, megbizonyosodásra tanít, iránymutatást ad. Tegyél egy picit a nyelvedre belőle.

Csalódottság

Feldolgozáshoz

Cédrusfa: segít realizálni, hogy nem vagy egyedül, támogatnak és jó helyen vagy. Masszírozd a tarkódba, halántékodba.

Citromfű: az elégedetlenséget, csalódottságot segít feldolgozni. Használd a diffúzorban.

Továbblépéshez

Ylang ylang: a megújulás, felfedezés örömét adja, segít az önelfogadásban. Használd testszerte.

Óriás tuja: segít megtalálni azt, hogy mi vezetett a csalódottságoz és azt, hogy tudod ezt az érzést magadban korrigálni, új utakat találni. Használd a pulzuspontokon.

Frusztráció, bezárkózás

Feldolgozáshoz

Vetiver: segít a zavaró tényezők lecsillapításában, kizárásában, segít kifejeződni ahelyett, hogy a frusztrációt másokra és önmagadra vetítenéd. Masszírozd a talpaidba.

Továbblépéshez

Fekete bors: mások felé elfogadásra, nyitottságra tanít, csillapítja a frusztrációid. Használd a diffúzorban.

Unalom

Feldolgozáshoz

Borsmenta: a pillanat átélésére, nagyobb figyelemre ösztönöz. Inhalálj a tenyereidből.

Cédrusfa: tegyél a pulzuspontjaidra. Új utakat, mások értékeit segít felfedezni.

Továbblépéshez

Vadnarancs: segít megtalálni a játékosságot, nyitottságot. Inhalálj a tenyereidből, használd a diffúzorban.

Megelégedés

Feldolgozáshoz

Muskátli: a most elfogadására, átélésére segítség. Megtanít értékelni, ami vagy és amid van. Masszírozd a mellkasodba, inhalálj a tenyereidből.

Továbblépéshez

Citrom: a napjaid kellemességéhez, ritmusához járul hozzá. Igyál meg minden reggel néhány cseppet egy pohár vízben, inhalálj a tenyereidből.

Szantálfa: használd a tarkódon, halántékodon. Megelégedettséget, hálát ad.

Remény

Feldolgozáshoz

Tömjén: a megújulást segíti, reményt kelt. Inhalálj a tenyereidből.

Továbblépéshez

Mandarin: nyugodt fejlődést, újítást ad. Igyál meg néhány cseppet egy pohár vízben, használd a diffúzorban a nap folyamán.

Optimizmus

Feldolgozáshoz

Kardamom: segít fókuszálni a történésekre, elfogadni a személyiségedet, lehetőségeket keresni. Inhaláld a tenyereidből.

Továbblépéshez

Bergamott: a belőled fakadó lehetőségeket segít meglátni, önbizalmat ad. Inhalálj a tenyereidből, használd a diffúzorban.

Lelkesedés, boldogság

Feldolgozáshoz

Levendula: nyitott gondolkodásmódra, mások felé nyitottságra, őszinte megnyílásra segítség. Használd a diffúzorban, ízesítsd vele kedvenc gyümölcsleveid, tedd a nyelved alá.

Továbblépéshez

Borsmenta: feltölt, energizál, pozitív löketet ad. Inhalálj a tenyereidből.

Vadnarancs: emlékeztet, hogy a boldogság, jóllét egy kimeríthetetlen forrás, amiből táplálkozhatsz. Inhalálj a tenyereidből.

Szenvedély, megélés

Feldolgozáshoz

Rozmaring: lüktetést ad a mindennapokban, lehetőségek tárházát fedi fel előtted. Használd tusoláskor, hajmosáskor.

Továbblépéshez

Jázmin: használd a pulzuspontokon, szíved fölött. Izgalmakkal teli érzéseket ad, szenvedélyeid megélését segíti.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu