Hogyan hatnak az illóolajok az érzelmeinkre?

Mindenki megtapasztalta már azt, ahogy az utcán sétálva megcsapja egy ismerős illat, ami emlékeket, érzéseket idéz fel, ha nem is teljesen pontosan, inkább csak sejthetően. Valami pozitívat, valami ismerőst. Nem csak a látás, a látvány tud bennünk emlékeket felidézni, de ízek, illatok is képesek erre. Olyan emlékeket is képesek megidézni, amelyeket már rég elfeledtünk, például gyermekkorunkból. És nem csak vizuális emlékeket, de megfoghatatlan érzéseket is. De hogyan hatnak az illóolajok az érzelmeinkre?

Egyes elméletek szerint a szaglógumó, ami a szagok feldolgozásában központi szerepet játszik, az agyunkban a hippocampus (emlékezés) és az amygdala (érzelemfeldolgozás) szomszédságában helyezkedik el és emiatt. Légzéskor a szagmolekulák áthaladnak az orron, majd ott érintkeznek a szaglósejtekkel a szaglóhámon. Azok a molekulák, amik oldódnak a nyálkában ingerületeket hoznak létre, ami a már említett szaglógumóba továbbítja az információt. Ezután feldolgozódik és az agy további területeire szállítódik ez a szaginformáció, erre pedig érzelmi reakció váltódik ki.

Minden illóolaj rendelkezik egy olyan kémiai tulajdonsággal, ami különféle érzelmeket/érzéseket tud kiváltani belőlünk – ezeket kategóriákba is tudjuk rendezni.

Helyreállító
Az ilyen olajok fizikai és érzelmi támogatást adhatnak. Felélesztik, megfiatalítják, erősítik a testet és a lelket. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik a fahéj, a citromfű, a koriander, nyír, kasszia, szegfűszeg is.

Felemelő
A felemelő típusú olajok inspirálóan hatnak ránk. Erősítik a jókedvet, felfrissülést hoznak, élénkítenek. Ilyen például a mandarin, citrom, bergamot, grapefruit, douglas fenyő, lime is.

Energizáló
Motivációt és energiát adnak ezek az illóolajok. Élénkítenek, stimulálóan hatnak, segítenek felébreszteni a testet és a lelket is. A borsmenta, édeskömény, kapor és a fodormenta bír ilyen hatással.

Nyugtató
Segítenek a relaxálásban, fizikálisan és mentálisan is. Stresszoldásban, meditáláskor, az alvásra hangolódáskor használhatóak. Például a levendula, bazsalikom, koriander, római kamilla, bergamot ilyen.

Enyhítő
Az érzelmi és fizikai problémákat enyhítik, megnyugtatnak, bátorítanak. A mirha, ylang ylang, gyömbér és cédrusfa is ide tartozik.

Stabilizáló
Az idegeket nyugtatja és a sokkal kiegyensúlyozottabb érzelmeket segít előhozni. Például a cédrusfa, szantálfa, pacsuli, vetiver.