Házi természetes folyékony mosószer illóolajjal

Fillérekből kivitelezhető, antiallergén mosás

Allergén anyagoktól teljesen mentes, egyszerűen és fillérekből elkészíthető házi természets folyékon mosószer illóolajjal. A vegán változatban növényi alapú mosószappannal (háziszappannal) készíthető, míg a teljesen egyszerű a hagyományos, zsírból főzött háziszappanból. Teljesen natúr, semleges illatú, illatosításhoz esszenciális olajokat lehet használni akár a teljes kifőzött adaghoz, akár például literenként adagolva.
Költségek (a receptben leírt mennyiségekkel):
  • háziszappan – 330-500 Ft
  • mosószóda – 80 Ft
  • illóolaj – 600-1000 Ft (opcionális)

1 liter mosószer illat nélkül: ~51 Ft
1 liter mosószer illóolajjal: ~126 Ft

Lejjebb pedig egy leírás arról, hogy miket tartalmaznak a bolti, “nagy” és “sajátmárkás” mosószerek, amelyek sok esetben károsak az egészségünkre, de legalábbis irritáló hatásúak.

Recept

Hozzávalók

  • 200 gr natúr, hagyományos háziszappan (zsírból főzött, mosószappanként is ismert) vagy ugyanennyi natúr növényi zsír alapú szappan
  • 200 gr mosószóda
  • 8 liter víz
    illatosításhoz: 40-60 csepp illóolaj
    (pl. citrom, vadnarancs)

FELEZHETŐ IS AZ ADAG! Ekkor 2 liter vízben 100-100 gr szappan és mosószóda felfőzve, majd 2 liter hidegvízben felöntve.

Elkészítés

4 liter meleg, forró vízben oldd fel a lereszelt vagy apróra vágott szappant. Ha nem elég forró a víz, a tűzhelyen alacsony lángon szép lassan kell olvasztani. Ha elolvadt a szappan, tedd bele a 200gr mosószódát és kavard alaposan el. Ezután egy másik nagyobb edénybe vagy vödörbe előzőleg töltött 4 liter hideg vízbe öntsd. Félre kell tenni és ha reggel csináltad, akkor napközben mikor eszedbe jut (sűrűn) meg kell kavarnod. Ha délután készítetted, akkor kavargasd lefekvésig, és hagyd állni egész éjszaka. Mikor már langyos, nem forró, vagy az éjszaka után reggel tedd bele az illóolajat. Választhatsz, hogy literenként illatosítod, vagy az egész nagy adagot.

Egy hazai drogériában kapható “márkás” és “sajátmárkás” mosószerek összetevőinek vizsgálata

A sajátmárkás, 1.1 literes mosószer 1090 Ft/liter árra jön ki. Nem túl barátságos összetevők: 15-30 % anionos felületaktív anyagok. 5-15 % nemionos felületaktív anyagok. 5 % alatt szappan, foszfonátok. Enzimeket (proteáz, lipáz, glikozidázok, pektináz), illatanyagot (ALPHA-ISOMETHYL IONENE), tartósítószert (PHENOXYETHANOL, BENZISOTHIAZOLINONE) tartalmaz. További összetevők: Bitrex®, színezékek.

A “P” betűs, Sensitive jelölésű mosószer, 5 literes kiszerelése 1200 Ft/literre jön ki. Összetevők: 5-15% anionos felületaktív anyagok, <5% nemionos felületaktív anyagok, szappan, foszfonát, Enzimek, Optikai fehérítő, Illatanyagok, Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone.

Az “F” betűs, öko mosószer literje 1899 Ft. Barátságosabbak az összetevői: 5-15% nem ionos felületaktív anyagok, szappan, <5% anionos felületaktív anyagok, enzimek, illatszerek, aloe vera barbadensis.

A “H” betűs folyékony mosódió, 5 literes kiszerelésben 1340 Ft/liter áron kapható, kisebb kiszerelésben 1799 Ft/liter. Összetevők: 5-15% anionos felületaktív anyagok, <5% szappan, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Methylisothiazolinone, Methylchlorotiazolinon, Mosódió kivonat.

Az összetevők hatásainak magyarázata

A Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone összetevők nagyon aggasztóak: toxikus, irritáló, idegeket károsító, allergiás reakciót kiváltó tartósító- és mikrobaölő szerek, ragasztókba is beleteszik.

A Phenoxyethanol a bőrön keresztül felszívódva veszélyes a kismamákra, szoptató anyukákra és csecsemőkre. Stabilizáló, antibakteriális összetevő. Káros az agyra és a központi idegrendszerre. Bőrirritáló.

A foszfonát pedig lebomlása során a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálja a hormonháztartásunkat. Ösztrogénként viselkedik a szervezetünkbe kerülve.

A Bitrex keserű ízű, azért adják hozzá, hogy a gyerekek még véletlenül se igyák meg. A színezék pedig miként funkcionál egy mosószerben…?

Az ALPHA-ISOMETHYL IONENE szintén allergizáló összetevő.

A házi természetes folyékony mosószer összetevőinek elemzése

Hagyományos háziszappant, mosószódát és vizet tartalmaz csupán. A hagyományos háziszappant állati eredetű zsírból, lúggal főzik. Ennek van egy barátságosabb verziója is, amit teljesen növényi olajokból (kókusz, olíva… stb) főznek. A lényeg a zsíros alap. A mosószóda, vagy másnéven nátrium karbonát (Na2CO3) egy 100%-ban környezetbarát, nem szennyező anyag. Sós vízből és mészkőből a Solvay-eljárással előállítható. Sőt, sütőben 230 fokon egy tepsibe szórva 1 óra alatt szódabikarbónából is átalakul.
Azt hiszem ezeknél környezetbarátabb mosószer összetevőket nehezen találunk.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu