Az illóolajok vegyületeinek hatásai

Az olajok és a kémia

Minden élőlény – köztük mi, emberek is – enzimeket, receptorokat és egyéb fehérjéket használ arra, hogy sejtjeit lebontsa, felépítse, újrarendezze. A kémia tehát az életünk része. Az illóolajok szintén a kémia segítségével hatnak ránk. Az esszenciális olajoknak egyedi kémiai felépítésük van, amely meghatározza, hogy milyen módon tudnak hatni ránk. Az illóolajokban lévő molekulák bizonyos sejtszintű funkcióinkat tudják befolyásolni – ezt meghatározza a kémiai felépítésük, a bennük található vegyületek.

Ez a kémiai szerkezet befolyásolja, hogy hogyan és hol szívódnak fel, hogyan hatnak a szaglásunk vagy az emésztésünk által. Az illóolajok szerves vegyületeket – azaz szénalapú vegyületeket – tartalmaznak. A hatásaik tehát különfélék, mégis vannak hasonló tulajdonságaik, amelyeket meghatároznak a bennük lévő terpének (gerinc – alapváz) és egyéb vegyületek is.

Helyreállító illóolajok 1.

Tömjén (Frankincense)
Borókabogyó (Juniper Berry)
Ciprus (Cypress)
Rozmaring (Rosemary)
Eukaliptusz (Eucalyptus)
Kardamom (Cardamom)
Nyírfa (Birch)
Kúszó fajdbogyó (Wintergreen)
Óriás tuja (Arborvitae)
Olasz szalmagyopár (Helichrysum)
Szibériai fenyő (Siberian Fir)
Jázmin (Jasmine)

Helyreállító illóolajok 2.

Indiai citromfű (Lemongrass)
Orvosi citromfű (Melissa)
Fahéj (Cinnamon)
Kasszia (Cassia)
Kömény (Cumin)
Korianderlevél (Cilantro)
Szegfűszeg (Clove)
Oreganó (Oregano)
Kakukkfű (Thyme)

Tisztító

Rózsa (Rose)
Muskátli (Geranium)
Majoranna (Marjoram)
Teafa (Melaleuca)

Nyugtató

Koriandermag (Coriander)
Korianderlevél (Cilantro)
Basil (Bazsalikom)
Magnólia
Levendula (Lavender)
Petitgrain
Muskotályzsálya (Clary Sage)
Bergamot
Római kamilla (Roman chamomile)

Felemelő

Zöld mandarin (Green mandarin)
Bergamot
Vadnarancs (Wild Orange)
Mandarin (Tangerine)
Grapefruit
Citrom (Lemon)
Lime
Rózsabors (Pink Pepper)
Kék varádics (Blue Tansy)
Douglas fenyő (Douglas Fir)

Energizáló

Édeskömény (Fennel)
Fodormenta (Spearmint)
Kapor (Dill)
Borsmenta (Peppermint)

Enyhítő

Mirha (Myrrh)
Ylang ylang
Feketebors (Black Pepper)
Copaiba
Orvosi citromfű (Melissa)
Gyömbér (Ginger)
Cédrusfa (Cedarwood)

Stabilizáló

Nárdus (Spikenard)
Kurkuma (Turmeric)
Pacsuli (Patchouli)
Cédrusfa (Cedarwood)
Vetiver
Szantálfa (Sandalwood)

(A nagyításhoz kattints a képekre)

A terpének

A terpének az aromás molekulák egyik osztálya, amelyet a növények szintetizálnak. Minden növénynek több száz speciális enzimje van (terpén szintézisek), amelyek együtt építik fel a vegyületeket az izoprén egységekből, amik 5 szénatomot tartalmaznak. A terpének 3 fő fajtája: monoterpének, szeszkviterpének, diterpének. A monoterpének és szeszkviterpének találhatóak meg főleg az illóolajokban (mivel a diterpének rendkívül illékonyak). Ezek alkotják az illóolajokban található fő vegyületeket és különböző hatással vannak a testünkre.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu