Az illóolajok tárolása

Hogyan őrizd meg az illóolajok minőségét?

Az illóolajok tárolása hatással van minőségmegőrzési idejükre is. Az illóolajokat üvegben célszerű tárolni, mivel az erős, tömény olajok oldják a műanyagot, így elvékonyodik, sérülhet a műanyag palack, ami nem csak a műanyag kilyukadásához – így az illóolaj kiömléséhez – vezethet, de ez idő alatt a műanyagból kioldódó káros anyagok keverednek az illóolajjal. A bázisolajban elkevert – így jóval gyengébb koncentrációjú – illóolajak tárolhatók műanyagban, de nem célszerű hónapokig így tartani ezt sem. Ha takarítószereket készítesz az olajokkal és vízzel, tárolhatod műanyag palackban, de ezt se hagyd meg hónapokig.

A citrusos olajok megfelelően tárolva is oxidálódnak, veszítenek aromájukból az idő múlásával (kb 1 év), míg a fás típusú olajok illata inkább intenzívebbé válhat, “érik”.

Az illóolajok tárolása – hol, miben?

Az illóolajos üvegeket hűvös, sötét, de lehetőleg napfénytől elzárt helyen tárold. Tehát bármennyire is jól néz ki felsorakoztatva az ablakpárkányon, nem ott van a legjobb helye az illóolaj készletednek. Az olajokat a fényvédelem miatt palackozzák sötét, barna, szinte átlátszatlan üvegekbe. Ez segít megakadályozni az olaj oxidációját – azaz romlását. A kupakokat tartsd mindig az üvegen, szorosan rácsavarva, ezzel is megőrizve az illóolaj aromáját és szavatosságát. Ne tárold az illóolajokat tűzforrás mellett (tűzhely, gyertya), mert egyrészt a meleg sem tesz jót nekik, másrészt az illóolaj gyúlékony, éghető anyag.

Ha az illóolaj illata drasztikusan megváltozik, színe a szokásostól eltérő, sötétebb vagy világosabb, vagy zavaros lesz, valószínűleg elvesztette szavatosságát.