Mosható pelenkázás

A számokon és azon túl a mosizásról

A mosható pelenkákkal nem csak a környezetet véded, de babád bőrének és a pénztárcádnak is jót teszel! Az alábbiakban a mi mosható pelenkáink “esettanulmányát” lehet olvasni.

Fontos információ

Az alábbi árak NEM releváns árak, mert sokat variáltam a készleten – már nem tudom minden darabját visszakövetni -, nem minden pelenkát hord/hordott mindkét gyerekem és újonnan vásároltam az összes pelenkánkat. Emellett nem az anyagi spórolás motivál, nem emiatt kezdtem bele a mosható pelenkázásba. Ha nagyon szeretnék spórolni, negyed annyit költöttem volna az egészre, mint amennyit ténylegesen. A mi készletünknél lehet ésszerűbb, olcsóbb variációt is választani. Az alábbi összegek hozzávetőleges számítással jöttek ki. 

A készletek ára

Az újszülött mosható pelenka készletünkre kb. 65.000 Ft-ot költöttem, ebben 29 db pelenka volt összesen, de nem egyszerre. Volt ami nem jött be annyira, volt ami szerelem lett, így variáltam – adtam-vettem a pelenkákat. Minden darab újonnan jött, használtan ennek a töredéke lett volna. Voltak kínából beszerzett darabok és 9 db, magyar készítőtől, a PreBaby-től vásárolt is. Minden pelust sikerült már eladnom ebből a készletből, 50.000 Ft jött vissza belőlük összesen. Legalább 600 db eldobható pelenkát használtunk volna el április 22 óta a mai napig (július 2).
Volt olyan pelenka, ami betéttel együtt érkezett vagy olyan típus volt, ami egyben a betéttel fazon (AIO), de vettem pluszban is betéteket. Kb. 8000 Ft-ot költöttem el a plusz betétekre.

A jelenleg meglévő, normál (nem újszülött) készletünk értéke kb. 70.000 Ft. 35 db pelenkánk van, ebből 27 db állítható méretű, így ezek a darabok (remélhetőleg) a pelenkás korszak végéig jók lesznek. Biztos lesz még beruházásom, egyszerűen a mintáknak nem tudok ellenállni, de emellett a kinőtt vagy nem annyira tetsző pelusokat el is adom. Van olyan pelenka ebben a készletben, amit még a kisfiamnál is használtunk – jellemzően a kedves vagy uniszexebb mintákat tartottam meg.
Az összes betét, amit használunk, még 30.000 Ft (~55 db) volt, ennek nagy része, kb 40-45 db 2 évvel ezelőtt a nagyfiammal is használatos volt.

IllatAnyék mosható pelenkái

A mi mosható pelenka készletünk (újszülött és normál méretek) 135.000 Ft körül mozog, plusz a betétek 38.000 Ft. A további, betétként használt textileket, így a tetra textilpelust vagy az IKEA-s kistörölközőket nem számolom ide a költségbe, mert ezekből már a kisfiam idején is volt egy vagonnyi és nem kizárólagosan pelenkázásra használom őket. Ha minden darab pelenkát a betétekkel hordott volna mindkét gyerekem, akkor ~180.000 Ft-ot költöttem volna 2 gyerek teljes pelenkázására. Popsikrémből viszont elég lenne 1-1 tégely/tubus, mert a mosható pelenkázás nem igényli, hogy a popsit kenjük, annyira jól szellőzik. Vannak persze kivételes esetek – például fogzástól felmaródott popsi -, de 10-ből 9,8 alkalommal nem kell a popsikrém.
A 180.000 Ft elsőre óriási összegnek tűnhet, de…

Költségek eldobható pelenkával

Napi 8 pelenkával számolva (van mikor 6, van mikor 10) kb 3000 db eldobható pelenkát használnánk el egy évben egy gyerekre, de inkább többet – előfordulhatnak balesetek, pelenkacsere után azonnali kakilás, amikor ismét cserélhetsz. 3 óránként illik cserélni a pelenkát – kivéve éjszaka, ha nem kel fel. 70 Ft-os átlagárral számolva (50 Ft-os sajátmárkás, 90 Ft prémium árral) 210.000 Ft/év megy a kukába, gyerekenként. Ez 2,5 év pelenkázás alatt több mint 525.000 Ft. Gyerekenként. Én a két gyerekemre tehát 1.050.000 Ft-ot költöttem volna, csak eldobható pelenkából (ez kb. 5 évnyi pelenkázás összesen). Emellé hozzájön több tégelynyi popsikrém, márkától függően ez párszáz vagy ezer forint is lehet. Egyszerűen az eldobhatós pelushoz muszáj kenni a babapopsit, különben kimaródik, piros lesz.

180.000 Ft    vs    1.050.000 Ft

Ennyi a különbség a mosható és az eldobható pelenkák tekintetében, 2 gyerekre nézve, feltételezve, hogy mindkét gyerek 2,5 éves koráig pelenkás és mindkét gyereknél ugyanazt az újszülött és normál készletet használjuk. A számítás alapja a mi pelenkáink ára. Mert ez lehetne akár csak 30-50.000 Ft is.

Mosási költségek

Körülbelül 2 naponta 1 plusz mosást kell beiktatni a szokásos ruhamosáshoz képest egy kényelmes készlettel. A pelusok mosás előtti elöblítése nem mutatkozik óriási pluszköltségként a vízszámlában. A pelenkák karbantartásához akár a mosószóda, ecet is elegendő, de használhatunk öko, bio mosószereket is. Ami még fontos kellék lesz, az a folttisztító szappan – például egy sajátmárkás marhaepeszappan 200 Ft, ami rengeteg folt kiszedésére elég. Emellett nátrium-perkarbonát is a szagok megszüntetésére, foltok eltávolítására, fehérítésre is szükséges, 1000-1500 Ft körül mozog 1 kg, ami szintén egy darabig elég.

Költségként talán a pelenkamosásra fordított időt lehetne még írni, de nem úgy kell elképzelni, hogy egy mosipelusos anyuka félórát-órát is eltölt az ezzel való bíbelődéssel. Pelenkánként nincs fél perc a kiöblítés, mielőtt a tárolóba kerül, de van aki egyáltalán nem öblíti el a pelusokat, inkább indít naponta 1 mosást a nap végén.

A mosható pelusainkat és babaruhákat enzimmentes, tartósítószermentes, öko-bio mosószerekkel mosom (Wash Taps, Greenbiotic, Csepke, dm Sensitive…stb), melléjük fertőtlenítő-illatosítóként leggyakrabban levendula és teafaolaj kerül az öblítőrekeszbe, vizezett ecettel, de a doTERRA Purify is használatban van és a citromos eukaliptusz is időnként előkerül.

Összegzés

Mindent újonnan vettem, ezen lehetett volna még spórolni legalább 30-40%-ot, ha használtan szerzek be pelusokat. Azóta magyar készítők (Prebaby, Milla, REpelus) is kerültek a készletbe, ezeknek az ára a kínai pelenkákhoz képest drágább (~1200-1800 Ft helyett ~5000 Ft/db), de a minőségük is sokkal jobb. 

Ha kényelmesen, bő készlettel, csak kínai pelenkákból állítod össze a készletet, betétekkel együtt kb. 50.000 Ft-ból jöhetsz ki. Ha magyar pelenkákkal és olcsóbb, kínai márkákkal együtt állítod össze a készleted, a pelenkák kb. 100-120.000 Ft-ból (+betétek) kijönnek. Ha csak magyar készítők vagy a márkás, külföldi gyártók pelenkái vannak a készletedben, ez az összeg már inkább a 200-250.000 Ft körüli határnál is mozoghat. Az ár függ attól, hogy milyen gyakran szeretnél mosni, milyen típusú pelenkákat használnál (csónakos, zsebes, gyapjú, AIO, SIO, PUL külső…) és a típusoknak milyen kombinációját.

Ha okos vagy, jó a készlet, akkor nem csak egy gyereket, de többet is kiszolgál (adsz is el, veszel is, ez is benne van). Azaz 525.000 Ft/gyerek helyett mindenki (1-2-3…stb gyerek) pelenkás korszakára ÖSSZESEN fizetsz kb. 50-120.000 Ft-ot. És az egészből kb. fele-harmada áron ki is szállhatsz, ennyiért eladhatod a végén – amit eldobhatós pelenkával nem csinálhatsz meg nyilván. Ha nagyon spórolósan csinálod, kevesebb vagy másik típusú pelusokkal (pl. PUL külső) és hagyományos tetra textilpelust használsz betétnek, akkor még olcsóbb, kb. 30.000 Ft az EGÉSZ pelenkáskorszak.

És akkor még egyszer:

180.000 Ft    vs    1.050.000 Ft

Ennyi a különbség a mosható és az eldobható pelenkák tekintetében, 2 gyerekre nézve, feltételezve, hogy mindkét gyerek 2,5 éves koráig pelenkás és mindkét gyereknél ugyanazt az újszülött és normál készletet használjuk. A számítás alapja a mi pelenkáink ára. Mert ez lehetne akár csak 30-50.000 Ft is.