Allergia kezelése illóolajokkal

Allergiás tünetek megelőzése és enyhítése

Az allergia a környezetünkben lévő, általában ártalmatlan anyagokra adott nem megfelelő reakció (túlreagálás) eredménye. Az allergiás megbetegedések a Föld népességének több mint 30%-át érintik – és ez sajnos növekvő tendenciát mutat. Hogyan segíthetnek az illólajok az allergiás tünetek enyhítésében?

Az immunrendszerünk a test természetes védelmi vonala, amely megvéd bennünket az “idegen betolakodóktól” – például a baktériumoktól és vírusoktól. Az immunrendszerünk olyan kifinomult, hogy akár előre kémkedik ezek ellen a betolakodók ellen. Abban a pillanatban, amikor egy ilyen, testünktől idegen betolakodót észlel, az immunrendszerünk aktiválódik és elkezd dolgozni ellene. Ez a mechanizmus egészen addig jól működik, míg az immunrendszer túl nem reagálja a dolgot. Így keletkeznek az allergiás reakciók – amely különböző súlyossággal és fajtában jelentkezhet.

A legsúlyosabb, az anafilaxiás reakció (sokk) egy életveszélyes állapot, a legenyhébb pedig egy kis irritáció, például bőrpír, viszketés, kiütések. Az allergiás állapot kezelése előtt fontos tisztázni és tudni, hogy az immunrendszer milyen erősséggel reagál a szervezet védelme – illetve túlvédelme érdekében. Azaz, az allergiánk milyenségének alapos ismerete szükséges az állapot hatékony kezeléséhez.

Mi az allergia?

Az allergia a környezetünkben lévő, általában ártalmatlan anyagokra adott nem megfelelő reakció (túlreagálás) eredménye. Az allergiás megbetegedések a Föld népességének több mint 30%-át érintik – és ez sajnos növekvő tendenciát mutat. Az allergének lehetnek bizonyos ételek, por, pollen, állatok szőre és testnedvei, vegyi anyagok. Attól függően, hogy mire vagyunk allergiásak, a tünetek jelentősen eltérhetnek. Lehetnek légúti tünetek – mint az orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, de az allergia okozhat duzzanatokat, bőrtüneteket (kipirosodás, viszketés, kiütések), légszomjat, emésztőrendszeri tüneteket. Az allergia megelőzhető, sőt, kezelhető is. A legjobb persze, ha az allergén anyagokat eleve elkerüljük.

Ételallergiák

Az ételallergia a bőrtünetektől, az emésztőrendszeri tünetekig (hányás, hasmenés), hangulati ingadozásokat, idegrendszeri tüneteket (pl. hiperaktivitás) okozhat. A leggyakoribb ételallergiások a tejre, tojásra, szójára, olajos magvakra, rákfélékre allergiásak, de rengeteg egyéni allergia is ismert.

Bőr allergiák

A bőrön jelentkező allergia a kipirosodástól a kiütésekig, sebekig, ekcémás tünetekig jelentkezhet. Ilyen allergia a különböző rovarcsípésekre adott reakció, napallergia, növényekre adott kontakt reakció, fémallergia, kozmetikumok.

Szezonális allergiák

A szezonális allergia szinte a naptár ugyanazon heteinél jelentkezik – amint vége a télnek és nyiladoznak a legelső virágok, sok allergiás orra és szemei elkezdenek viszketni, elkezdenek tüsszögni. A szénanátha vagy allergiás nátha az immunrendszer reakciója a hirtelen felszabaduló pollenekre. Az egyik leggyakoribb szezonális allergia okozója a parlagfű. Meleg, kissé szeles időben az allergiás tünetek ráadásul felerősödnek.

Légúti allergiák

Legtöbbször szezonálisan jelentkező tüneteket okoznak a légúti allergének. Ilyen allergia a tavaszi és nyári allergia, szénanátha, parlagfűallergia, ürömfélékre adott allergiás reakció. De a pollenek mellett a penész, a por és állatok szőre, illetve testnedvei (veríték, nyál) is okoznak légúti allergiás reakciókat.

Gyógyszerallergia

A gyógyszerallergia egyes gyógyszerek hatóanyagaira keletkező allergiás reakció. A leggyakrabb ismert gyógyszerallergiák a penicillin vagy aspirin allergia.

Bőrtünetek

A bőrön vörös, viszkető foltok, duzzanatok, kiütések jelentkezhetnek az allergiától. Ételek, latex, gyógyszerek is allergiás reakciókat válthatnak ki a bőrön. Ekcéma esetén vörös, száraz, irritált a bőr, amely viszkethet is. A kontaktallergia a bőrallegia leggyakoribb formája – például vegyszerek, szappanok, mosószerek, kozmetikumok okozhatják, de allergiásak lehetünk a latexra, fémre is.

Hogyan segíthetnek az illóolajok az allergiás tünetek enyhítésében?

Az illóolajok természetes segítséget nyújthatnak az allergiás tünetek gyors enyhítésében vagy megszüntetésében. Az illóolajok segíthetnek a gyulladásokat csökkenteni, csillapítani a viszketést, megnyugtatni az irritált részeket. Ellazíthatják az allergiás tünetek miatt beszűkült légutakat, szabaddá téve azokat, illetve csökkenthetik a nyáktermelést, így az orrfolyást is.

Néhány illóolaj – így például a levendula – antihisztaminikus tulajdonságokkal rendelkezik. A hisztamin egy, a szervezet által termelt anyag, amely részt vesz az allergiás reakcióban – az antihisztaminok ennek az anyagnak az aktivitását semlegesítik, így megakadályozzák az allergiás reakciókat. Vannak fájdalomcsillapító, köptető, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkező illóolajok, amelyek külön-külön, illetve együttesen tudják kezelni az allergiával kapcsolatos tüneteket. Megszüntethető velük a szemviszketés, orrfolyás, emésztőrendszeri diszkomfortérzet, ekcémás és csalánkiütéses területek.

Levendula

A levendula rengeteg felhasználási módja közül az antiszeptikus és gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásai lehetnek segítségünkre az allergiás tünetek kezelésében. Segíthet csökkenti a bőrirritációkat, nyugtatja az irritált, gyulladt területet, megakadályozza az orrban és garatban a nyálkahártya gyulladását és a sejtek megnagyobbodását, ezzel megakadályozva az orrfolyást, orrdugulást.

Citrom

A citrom illóolaj erős antioxidáns hatású, magas d-limonén tartalma csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióit. Bőrirritációkra, rovarcsípésekre is lehet használni.

Teafa

A teafa illóolaj használható fertőzések kezelésére, erős antiszeptikus hatású, így a gombák okozta allergiás reakciók (pl. penész) ellen lehet használni.

Borsmenta

A borsmenta hűsítő és fájdalomcsillapító hatással bír, csökkentheti a bőrpírt és a viszketést a bőrön.

Kamilla

A kamilla nyugtatja az idegrendszert, csillapítja a bőrirritációkat. Fájdalomcsillapító és antiallergén tulajdonságokkal is rendelkezik, emellett gyulladácsökkentő hatású is.

Tömjén

A tömjén illóolaj gyulladáscsökkentő hatású – különösen a légutakat érintő allergiás reakciókban lehet segítségünkre, így asztmában szenvedők, szezonális allergiások tüneteinek enyhítésére használhatjuk.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu