15+1 illóolajos kérdés és válasz

Információk kezdő illóolajhasználóknak

Mielőtt az illóolajokat elkezdjük használni, több kérdés is felmerülhet bennünk velük kapcsolatban. Honnan származnak? Hogyan nyerik ki az illóolajat a növényekből? Milyen vizsgálatoknak vetik alá az esszenciális olajokat? Olvasd el a 16+1 kérdést és a rájuk adott válaszokat!

1. Honnan származnak az illóolajok?

Földünk tele van különféle növényekkel, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az oxigén előállításában, az élőhelyek létrehozásában és fenntartásában és a víz szabályozásában. Egyes növények pedig élelmiszerként is fogyaszthatóak állatok és emberek számára. E csodálatos növények magjain, szárán, kérgén, gyökerein, törzsén, tűin, virágán és gyümölcsein belül illóolajok találhatók.

Az emberek évezredek óta használják a növények részeit egészségügyi problémáik megoldásához, kozmetikai kezelésekhez, vallási szertartásokhoz vagy kedvtelésből. Az egyes növények által termelt illóolaj mennyisége több tényezőtől függ, nem csak a növény tulajdonságaitól. Befolyásolja a napszak, évszak, éghajlat és egyéb környezeti viszonyok is.

2. Miért termelnek a növények illóolajat?

A növények változatos okok miatt termelnek illóolajat. Az illóolajok zsírban/olajban oldódóak, vízzel nem keverednek és illékony vegyületeket tartalmaznak. Egy illóolaj lényegében több száz kémiai alkotóelemből áll – ezek kombinációja adja az egyes növények és olajaik tulajdonságait. Ezek a kémiai anyagok elsősorban a növények anyagcseréjéhez, létfenntartásához szükségesek. Milyen okból termelnek még a növények illóolajat?

 • Meghatározza a növény illatát
 • Távol tartsa a rovarokat és kártevőket
 • Vonzza a rovarokat a beporzáshoz
 • Ellenálljon a kártyékony mikrobáknak
 • Óvja a szélsőséges környezeti hatásoktól
 • Segíti a növények öngyógyulását

3. Hogyan nyerhetjük ki ezeket az illóolajokat?

Az illóolajokat többféle módon lehet kinyerni a növényekből – a legelterjedtebb, hogy ez gőzlepárlással (desztilláció) vagy hidegen sajtolással történik. Előbbinél a növény nem ér bele a forró vízbe, csak a felszálló gőz viszi tovább magával az illóolajat. Hidegen sajtolás közben hőkezelés nélkül, préseléssel nyerik ki az illóolajat. A két módszerrel 100%-os tisztaságú illóolajat lehet végeredményként kapni. Létezik még a CO2-vel, azaz szén-dioxiddal kinyerés vagy például az oldószeres kinyerés. Esszenciális olajnak is hívjük az illóolajakat – a növények esszenciája (java) van bennük.

A legfontosabb, hogy a legjobb minőség előállítása érdekében megfelelően kell időzíteni a növények betakarítását és az illóolaj kinyerését. Ilyen példa a jázminé: kora reggel kell betakarítani, mielőtt az aromás vegyületeket őrző virágai, rügyei teljesen kinyílnának és elillanna.

A következő fontos szempont, hogy a növény megfelelő részéből történjen az illóolaj kinyerése. Van olyan növény, amelynek több részéből is, eltérő illóolajat lehet kinyerni – ilyen például a Coriandrum sativum, a koriander, melynek magjából és leveléből is lehet illóolajat előállítani. 

Azért különösen fontos, hogy az illóolaj-kinyerés minden szakasza nagy odafigyeléssel történjen, mert bármilyen negatív befolyásoló tényező (időjárás, nem megfelelő eszközök, rossz időzítés… stb) rosszabb minőségű illóolajat, sőt, káros illóolajat eredményezhet.

4. Miért fontos a növények termesztési helye, körülményei?

A növények termőföldjének minősége szinte a legfontosabb szempont az illóolajok tisztaságát tekintve. A termőföldnek műtrágyától, vegyszertől mentesnek kell lennie, ahogyan a növényt sem permetezhetik szintetikus anyagokkal. A következő szempont az illóolajok kinyerésének módja és a tisztaság garantálása. Az illóolajok kinyerőjének és a forgalmazónak megfelelő szakmai tudással kell rendelkeznie ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőséget kapják eredményül. De hogy egy illóolaj megkapja a terápiás minősítést és a legmagasabb minőségről szóló igazolást, többféle teszttel vizsgálják. Az illóolajok minősége így nagyban függ a termesztés helyétől is.

5. Hogyan tesztelik az illóolajokat, miért fontos a folyamatos ellenőrzés?

A folyamatos ellenőrzés biztosítja azt, hogy az illóolaj teljesen tiszta, terápiás minőségű, káros anyagoktól és kórokozóktól mentes. Többféle vizsgálattal lehet ellenőrizni az illóolajok minőségét.

Gázkromatográfia

A növény aromás vegyületeinek (illóolaj) kinyerése után gázkromatográfiai eljárás alkalmazásával meghatározzák a minta kémiai összetételét. Ezen eljárás során az illékony illóolaj vegyületek párologtatással egy hosszú oszlopon,az úgynevezett gázkromatográfon haladnak keresztül. Minden egyes összetevő különböző gyorsasággal jut keresztül (leoldódik) ezen az oszlopon és az oszlop elhagyása közben az analízis során ezt a gyorsaságot mérik. Így meg lehet határozni, hogy az ellenőrzött mintában mely összetevők, és pontosan milyen mértékben vannak jelen.

Tömegspektrometria

A tömegspektrometriás vizsgálat során az illóolajokat elpárologtatják, majd ionizálják és a minta minden egyes összetevőjének tömegét mérik. Az eljárással feltárhatók az olyan nem aromás összetevők, mint pl. a nehézfémek és egyéb szennyezőanyagok, amik az előző, gázkromatográfos vizsgálathoz túl nehezek, hogy leoldódjanak. A gázkromatográfiás és tömegspektrometriás vizsgálat együttes neve GC/MS vizsgálat.

Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia (FTIR)

Az illóolajokat a vizsgálat során fénnyel megvilágítják és a visszavert fény összetétele (spektruma) alapján meghatározzák a kémiai alkotóelemeit. Az eredményeket ezután összevetik egy “etalonnal”, hogy egyezik-e a standarddal.

Mikrobiális vizsgálat

A vizsgálat során olyan biológiai szennyeződéseket és veszélyeket keresnek, mint a baktériumok, gombák, penész. Ezzel biztosítják még azt, hogy az illóolajok megőrzik stabilitásukat.

6. Van-e az illóolajoknak minőségmegőrzési ideje?

Igen, az illóolajok sem tartanak örökké – egy idő után elvesztik minőségüket. Ez jelentkezhet állagukban, színükben bekövetkezett változással, de illatuk is megváltozik. Robert Tisserand ajánlásai alapján a bontatlan illóolajos üveg felnyitásától kell számolni az illóolajok minőségmegőrzési idejét.

 • Citrusok, teafa, ciprus- és fenyőfélék: 1-2 év
 • Ezeken kívül általánosságban: 2-3 év
 • Szantálfa, vetiver, pacsuli: 4-8 év

7. Hogyan kell tárolni az esszenciális olajokat?

Az illóolajokat üvegben célszerű tárolni, mivel az erős, tömény olajok oldják a műanyagot, így elvékonyodik, sérülhet a műanyag palack, ami nem csak a műanyag kilyukadásához – így az illóolaj kiömléséhez – vezethet, de ez idő alatt a műanyagból kioldódó káros anyagok keverednek az illóolajjal. A citrusos olajok megfelelően tárolva is oxidálódnak, veszítenek aromájukból az idő múlásával (kb 1 év), míg a fás típusú olajok illata inkább intenzívebbé válhat, “érik”.

Az illóolajos üvegeket hűvös, sötét, de lehetőleg napfénytől elzárt helyen tároljuk. A hűtőben tárolva akár az élettartamuk is meghosszabbodhat, mert az alacsony hőmérséklet lelassíthatja a bennük zajló oxidációs folyamatokat. Az olajokat a fényvédelem miatt palackozzák sötét, barna, szinte átlátszatlan üvegekbe. Ez segít megakadályozni az olaj oxidációját – azaz romlását. 

8. Milyen pozitív hatásai vannak ránk nézve az illóolajoknak?

Minden illóolaj adaptogén. Az adaptogén egy olyan természetes anyag, amely segíti a szervezet kiegyensúlyozását, javítja a betegségekkel szembeni ellenállóképességet és felépülést, segít csökkenteni a stresszt és legyőzni a fáradtságot. Egyes adaptogének gyorsabb és hatékonyabb gyógyuláshoz segítenek, mások segítenek legyőzni a fertőzéseket vagy gyorsítják a sérülésekből történő felépülésünket. Az adaptogének normalizáló hatással vannak a szervezetre anélkül, hogy alapvetően befolyásolnák funkcióit és működését. 

Az illóolajok hatásai függnek kémiai összetételüktől. Ilyen hatások például:

 • Segítik a pihenést, relaxációt
 • Nyugtatnak
 • Támogatják az immunrendszert
 • Javítják a bőr megjelenését, egyenetlenségeit
 • Csökkentik a stresszt és a feszültséget
 • Enyhítik a fájdalmat, gyulladásokat
 • Hangulatemelő hatásúak
 • Támogatják az egészséges emésztést
 • Védenek a környezeti és szezonális ártalmaktól

9. Hogyan használhatjuk az illóolajokat?

Külsőlegen

Az esszenciális olajok egyik hatékony használata a külsőleg, vagyis bőrön történő használata. Terápiás, jótékony hatásaik célzottan tudnak érvényesülni a bőrön használva. Aromatikus hatásuk is érvényesül, hiszen testünk hője miatt a bőrünkről egyenletesen párolognak is az illatok. Fontos, hogy közvetlenül, hígítás nélkül csak bizonyos esetekben és bizonyos illóolajokat használhatunk. Általában azonban bázis- vagy hordozóolajokban kell hígítanunk őket, hogy egyenletesebben szívódhassanak fel, hosszabban kifejthessék hatásukat, illetve, hogy csökkentsük a bőrirritáció kockázatát. A hígítási arányokról később olvashatsz.

Aromatikusan

Az esszenciális olajok aromatikus használatával nagyon gyorsan tudunk testünkre és lelkünkre egyaránt hatni. Inhalálással 22 másodperc alatt hatást fejt ki az agyunk területén, 2 perc múlva a véráramunkból is kimutatható, 20 perc elteltével pedig a testünk minden sejtjébe eljut az esszenciális olaj. Mivel a szaglórendszerünk szoros kapcsolatban van az agyunk limbikus rendszerével, ahol a hosszútávú memóriáért, érzelmekért, idegrendszerért és hormonokért felelős területek találhatóak, az illóolajok aromatikusan használva rendkívül hatékonyan hatnak ránk pszichológiailag és fizikailag is. Az emberi szervezet elméletileg 10.000 különböző szagot tud megkülönböztetni – a gyakorlatban körülbelül ennek a felét. Ez a sokezer illat rendkívüli benyomást tud gyakorolni ránk.

Belsőlegesen

Egyes esszenciális olajok belsőlegesen is fogyaszthatók – tehetünk néhány cseppet egy pohár vízbe, nem forró teába, használhatjuk főzéskor ételízesítéshez, vagy egy üres növényi kapszulába cseppentve kúraszerűen is alkalmazhatjuk őket. Az irányadó mindig a gyártó ajánlása ezen a téren. Körültekintően járjunk el, amikor illóolajokat szeretnénk belsőlegesen használni, ugyanis nem mindegyik alkalmas erre a célra. A növény tulajdonságaitól függően is előfordul, hogy egy esszenciális olaj nem fogyasztható belsőleg. Mindig válasszunk megbízható forrásból származó, tiszta, minőségi illóolajokat, ha belsőleg is szeretnénk fogyasztani, ugyanis a növény fogyaszthatósága még nem garancia az illóolaj fogyaszthatóságára.

10. Mi a bázisolaj?

A bázisolajokat az arra alkalmas növények zsírokat tartalmazó részeiből vonják ki – például magokból vagy magából a termésből. A bázisolajok több ideig maradnak meg a bőr felszínén, nem illékonyak és lassabban szívódnak fel. Arra használatosak, hogy az illóolajokat nagyobb területen tudjuk alkalmazni, egyenletesebben. A hígítás nem azt jelenti, hogy az esszenciális olaj veszítene a hatásfokából.

Néhány bázisolaj:

 • kókuszolaj
 • édesmandulaolaj
 • szőlőmagolaj
 • argánolaj
 • avokádóolaj
 • sárgabarackmagolaj
 • sheavaj
 • jojobaolaj

11. Használhatóak-e a várandósság alatt illóolajok?

Bizonyos illóolajokat túl erősnek tartanak a terhesség alatt történő használatra, ezért van néhány illóolaj, amelyet kerülni kell. Egyes illóolajok serkenthetik bizonyos hormonok termelését és vérzékenységet, méhösszehúzódásokat okozhatnak. A test ilyenkor nagy változásokon megy keresztül, így előfordulhat, hogy olyan illóolajok okoznak reakciót, amelyek előtte nem.

Az alábbi illóolajok alkalmazhatóak a várandósság alatt:

Borsmenta (csak belsőleg) | Kardamom | Gyömbér | Fodormenta | Levendula | Szantálfa | Tömjén | Grapefruit | Olasz szalmagyopár | Melissa | Ylang ylang | Feketebors | Vadnarancs | Citrom | Muskátli |  Római kamilla | Bergamot | Citromfű | Lime | Mandarin | Patchouli | Petitgrain | Teafa

doTERRA: ZenGest | AromaTouch | Air | Citrus Bliss | Serenity

Az alábbi illóolajokat TILOS alkalmazni a terhesség alatt:

Muskotályzsálya | Jázmin | Fahéj | Bazsalikom | Cassia | Borókabogyó | Rozmaring | Oreganó | Nyírfa | Kúszó fajdbogyó

12. Gyermekek számára is biztonságosak az esszenciális olajok?

Vannak olyan illóolajok, amelyek biztonságosan alkalmazhatók a gyermekeknél, és vannak olyanok, amelyeket kerülni kell. A gyermekek, mivel kisebbek nálunk, nagyobb a mérgezés, túltelítődés veszélye. Anyagcseréjük nem olyan hatékony, mint a felnőtteknek. A bőrük is érzékenyebb, és hajlamosabbak a légzési problémákra.

Mielőtt illóolajokat használnánk gyermeken, meg kell vizsgálnunk és ellenőriznünk kell az olaj biztonságos használatát. Az illóolajokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél használni.

A fokozatosság elvét követve először csak a diffúzorban használjunk illóolajokat. 1-2 cseppnél nem többet. Ezután bizonyos olajokat bázisolajban nagy mértékben hígítva (1-2 ek. bázisolajhoz 1 csepp) először a talpacskákba, később pocakba is lehet masszírozni. Mindig figyeljük gyermekünk reakcióit, hiszen vékonyka bőrük sokkal jobban és gyorsabban magába szívja az illóolajokat. 

13. Milyen illóolajokat érdemes először kipróbálni?

Érdemes a jól variálható, széleskörűen használható, népszerű, önálló illóolajokkal kezdeni az ismerkedést, mert biztosan találunk saját életünkben, környezetünkben megfelelő használati módot velük.

Alapolajok:

14. Hogyan építhetjük be a mindennapjainkba az illóolajok használatát?

A tudatos, természetes választás – az illóolajok – nem bonyolítja életünket – inkább egyszerűbbé és élhetőbbé teszi azt. Az illóolajok amolyan multifunkciós választások: terápia testünknek-lelkünknek és otthonunknak is. Gondoljuk végig egy napunkat felkeléstől lefekvésig és ezen vonal mentén helyezzük el bennük az illóolajokat!

Fogmosás, mosakodás

Fogmosáskor a természetes alapanyagú fogkrémünk vagy alternatívák mellé (például fogporok) használhatunk szegfűszeget, borsmentát, fodormentát, teafát. A szegfűszeg vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású – előnyös a fogínyvérzés kezelésekor és megelőzésre. A borsmenta és fodormenta friss, mentolos leheletet ad. A teafa fertőtlenítő hatású. Mosakodáskor arcunkra, testünkre használhatunk levendulát, tömjént, teafaolajat – csak néhány példa a bőrszépítő, tisztító, gyulladáscsökkentő olajokból.

Energizálás, étrendkiegészítők

A reggeli energianyeréshez, ébredéshez remek segítséget nyújt a citrom és a borsmenta belsőleges fogyasztása, illetve inhalálása. Egy pohár vízbe 1 csepp citromot téve frissítő itallal indíthatjuk a napot, azonnali energiához és feltöltődéshez pedig citromos és/vagy borsmentát inhalálhatunk közvetlenül a tenyerünkből. Ezt a nap folyamán többször ismételhetjük, ha feltöltődésre van szükségünk.

Felöltözés – mosott ruhák

Ruháink illatosítására, mosáshoz is használhatunk illóolajokat. Ecettel kombinálva öblítő helyett használhatjuk kedvelt illatainkat, keverhetünk textilfrissítő permetet, személyreszabott parfümöt is az illóolajokkal. Ezzel a vízi élővilág mellett saját bőrünket és mosógépünket is kímélhetjük. Jó választás a levendula, teafa, vadnarancs, citrom.

Nassolás, ebéd, vacsora

Az otthon elkészített ételeink általános ízesítői lehetnek az illóolajok – például rozmaring, majoranna, oregánó is. Emellett néhány perc ráfordításával salátaöntetek, feltétek, smoothie-k is készíthetőek egészséges alternatívaként illóolajokkal.

Takarítás

Használjuk ki a teafa, a citrom, az eukaliptusz előnyeit és tulajdonságait otthonunk tisztántartásához! Fantasztikus illatuk mellett zsíroldó, frissítő, fertőtlenítő hatásukról is ismertek, a tisztítás mellett bőrünket, környezetünket is óvhatjuk velük.

Relaxáció, kikapcsolódás

Stresszűző, nyugtató hatású illóolajok széles választéka áll rendelkezésünkre. A levendula, tömjén, cédrusfa klasszikusan ismertek nyugtató, szedatív hatásaikról, míg például a vadnarancs vagy a citrom felfrissülést, vidámságot hoz életünkbe.

15. Milyen lelki hatásai vannak az illóolajoknak?

Megtanulni hogyan kezeljük az érzelmeinket megfelelően, hogyan mutassuk azokat ki és fejtsük meg magunkban, jelentősen növelheti az életminőségünket. Legfőképpen a negatív érzelmekre, a dühre, haragra, szomorúságra, csalódottságra… stb. adott megfelelő reakciónk tudja pozitív irányba befolyásolni napjainkat. Érzelmeink elől nem tudunk elmenekülni, mindig velünk vannak, éppen emiatt fontos, hogy megtanuljuk őket kezelni, akár saját módszerekkel.

Az érzelmeink nem csak hangulatunkat és egészségünket befolyásolják, de hatással vannak motivációinkra és tetteinkre is, így a viselkedésünket és gondolkodásunkat is formálják. Az érzelmeinkre adott reakcióink tehát pozitív és negatív hatással is lehetnek egész életünkre, attól függően, hogy hogyan kezeljük őket, birkózunk meg velük.

Az illóolajok érzelembefolyásoló hatásának az az előnye, hogy természetes módon enyhítik a feszültséget, segítenek megnyugodni, tisztázni a gondolatokat, megélni és feldolgozni az érzelmeket. A 100%-os, tiszta, terápiás, kiváló minőségú illóolajok rendkívül koncentráltak, tiszták és erősek, emiatt nagyon kevés (akár 1-2 csepp) olaj is elegendő, hogy elérjük velük a kívánt hatást. Az érzelmek kezelésének így egy biztonságos, hatékony és természetes aromaterápiás alternatívája. Segítenek megbirkózni a stresszel, álmatlansággal, depresszióval és egyéb negatív hangulatokkal.

+1. Milyen hatással lehetünk környezetünkre az illóolajokkal?

Amellett, hogy az illóolajok testünket és lelkünket is ápolják, környezetbarát alternatívaként szolgálnak számos területen. Egészségre- és élővilágra káros összetevőjű tisztítószerek és háztartási szerek helyett illóolajokkal és környezetbarát anyagokkal (például szódabikarbóna, ecet, mosószóda… stb) tudjuk hatékonyan tisztán és rendben tartani otthonunkat. Ezzel saját és családunk egészségét is védjük, emellett kevesebb szeméttermeléssel jár, kevesebb is elég belőlük, a lefolyokból, csatornákból nem kerül káros anyag a természetbe. Kisebb – szinte nulla – az irritáció veszélye, az érzékenyek számára (például újszülöttek, kisgyermekek, allergiások) pedig nem jár kellemetlenséggel, ha az illóolajjal tisztán tartott felületekkel érintkeznek. Otthonunk levegőjét is káros anyagoktól mentesen tudjuk frissen és illatosan tartani, konyhai és fürdőszobai felületeinket kíméletesen, de hatékonyan tudjuk tisztítani, ruháinkat szintén allergén- és károsanyagmentesen tudjuk mosni az esszenciális olajok segítségével. Több flakonnyi vegyszert válthatunk ki egyetlen üveg illóolajjal, amivel nem csak a vegyszerektől kíméljük meg a környezetünket, de a felhalmozódó műanyaghulladéktól is. Minden környezet- és életbarát tulajdonsága mellett az illóolajok, mivel nagyon koncentráltak és erősek,  pénztárcabarát alternatívának is számítanak. Mivel egyetlen illóolajnak – például a citromnak, teafának, eukaliptusznak – számos, nem csak ránk, a mi szempontunkból hasznos, de az otthonunkban is jól kihasználható hatása van, egyetlen üveggel és belőle néhány cseppel nap mint nap rengetegféle dolgot tehetünk egészségünk, jóllétünk és otthonunk ápolásáért.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu