Az illóolajok minősége

Több illóolaj gyártó és forgalmazó “gyógyszerkönyvi minőség” és “100%” jelzéseket tesz a dobozokra-üvegekre. De valójában milyen a tiszta illóolaj? Min múlik az illóolajok minősége? Sokszor a leírásokat, mellékelt tájékoztatókat végigolvasva több márkánál feltűnik, hogy ne használjuk belsőleg, vagy egyáltalán a bőrünkkel se érintkezzen, sem bázisolajban feloldva, sem töményen. Így az ilyen illóolaj körülbelül olyan, mint egy szép játék vagy dísz, amit csak nézegetni szabad, azt is jó messziről. De ha a jelzéseknek nem hihetünk teljes bizonyossággal, akkor hogyan válasszunk tényleg biztonságos és tiszta illóolajat? 

Termőföld és kinyerés

A növények termőföldjének minősége szinte a legfontosabb szempont az illóolajok tisztaságát tekintve. A termőföldnek műtrágyától, vegyszertől mentesnek kell lennie, ahogyan a növényt sem permetezhetik szintetikus anyagokkal. A következő szempont az illóolajok kinyerésének módja és a tisztaság garantálása. Az illóolajok kinyerőjének és a forgalmazónak megfelelő szakmai tudással kell rendelkeznie ahhoz, hogy a lehető legmagasabb minőséget kapják eredményül. De hogy egy illóolaj megkapja a terápiás minősítést és a legmagasabb minőségről szóló igazolást, többféle teszttel vizsgálják. Az illóolajok minősége így nagyban függ a termesztés helyétől is.

Szintetikus előállítás – a “könnyebb út”

Érdemes tudni, hogy bár laboratóriumi körülmények között egy-egy illóolaj néhány, de nem az összes összetevőjét elő tudják állítani mesterségesen és így létrehozni egy hasonló illóolajat, de mégsem 100%-ig ugyanaz lesz, mint a természetben, a növényekből direkt és kíméletes módon kinyert eredeti illóolaj. Mivel valamit szintetikusan előállítani, vagy a magasabb terméshozam / gyorsabb növekedés / könnyebb kártevőirtás miatt permetszereket, vegyszereket használni a növényeken és a talajban sokkal “olcsóbb” (anyagilag), mint megfelelő termőtalajt keresni és természetesen biztosítani az optimális körülményeket, az így előállított olajak sokkal nagyobb mennyiségben kerülhetnek forgalomba, alacsony áron. Előfordul, hogy hamisítják is az illóolajokat!

A hamis illóolaj valódi ára

De valójában ennek mi is az ára? Egyrészt ezeknek a termékeknek a megvásárlásával a sokszor mérgező vegyszerezést támogatjuk, másrészt mesterséges összetevőket vásárolunk egy 100%-osan tiszta növényi illóolaj helyett. Másrészről a megtévesztő jelzések miatt tévesen gondolhatjuk, hogy természetes az, amit használunk, közben pedig érintkezik a bőrünkkel, belélegezzük, sőt, el is fogyasztjuk, pedig ártalmas is lehet. A minőségnek – és biztonságnak – ára van, ezt tartsuk szem előtt. Gyanús lehet, ha egy illóolaj túl olcsó. Ebben az esetben szinte biztosan szintetikusan van benne pótolva a hiányzó növényi alapanyag, vagy a termelés körülményei lehetnek tisztázatlanok, esetleg egészségügyi szempontból ártalmasak.

Az illóolajok minősége, mint előny

A minőségi illóolajok többsége a növény jellemzői miatt biztonságosan fogyasztható – azonban itt is akadnak olyanok, amelyeket belsőleg nem ajánlanak, csak bőrre, vagy csak belélegezve. Bőrön alkalmazva egyes illóolajok tisztán használhatóak, míg másokat bázisolajban hígítva kell használni. A minőségi illóolajokat nem csak “nézegetni”, “szagolgatni” lehet, de jól és a megfelelő fajtákat kiválasztva lelkünkre és testünkre is pozitív hatást tud gyakorolni az alkalmazásuk.

A doTERRA illóolaj minőség

A doTERRA illóolajai az úgynevezett CPTG® minőségellenőrzésen esnek át (Certified Pure Therapeutic Grade), amit magyarra Minősített Tisztaságú Terápiás Fokozatként lehetne lefordítani. A minősítés lényege, hogy a legszigorúbb belső és külső, független laboratóriumi teszteknek is alávetnek minden forgalomba kerülő doTERRA illóolajat. A doTERRA illóolajok éppen ezért amellett, hogy 100%-os tisztaságúak, biztonságosak is.

Minden doTERRA illóolajos üveg alján ott van egy sorozatszám. A doTERRA önálló illóolajok sorozatszámát a Source To You oldalon le lehet ellenőrizni az adott olaj teszteredményeit. Egy független vállalat, az Aromatic Plant Research Center végezte és hitelesítette (https://aromaticplant.org/) ezeket a teszteket, ami a doTERRA saját CPTG-tesztelése mellett még egy biztonsági és hitelesítési lépés az illóolajok tisztaságáról.

A doTERRA CPTG® minőségellenőrzése

Összegzés

Összegezve az eddigieket az illóolajok minőségéről, fontos szempontokat vegyünk végig, mielőtt megvásárolunk egy terméket és használni kezdjük. A legjobb, ha elérhető az információ az alapanyag – azaz a növény – termelési helyéről és körülményeiről, az illóolaj kinyerés módjáról. Emellett minőségbiztosítási tanúsítványt is találnunk kell. Nem csak az illóolajok minősége a döntő a megfelelő és biztonságos használat tekintetében: mindig a számunkra megfelelő illóolajokat válasszuk és használjuk az igényeinknek, korunknak, egészségünknek, problémáinknak megfelelően.