Főzés illóolajokkal

Az illóolajok kitűnően alkalmasak arra, hogy kedvenc ételeidet fűszerezd vagy egy kis csavart vigyél az ízesítésükbe. A főzés illóolajokkal meglehetősen egyszerű: 1 csepp, vagy akár a fogpiszkáló hegyére felvett mennyiség is intenzív ízélményt ad. Az illóolajok teljesen vissza tudják adni a friss gyógy- és fűszernövények ízvilágát akkor, mikor ezek nem állnak rendelkezésünkre. Mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a növényeket, nagyon kicsi mennyiség (1-2 csepp) is elegendő belőlük. Azért is alkalmasak a szárított, őrölt fűszernövények helyettesítésére, mivel azok a szárítás és feldolgozás során rengeteget veszítenek a hatóanyagokból és aromákból, amik a friss növényekben megtalálhatóak voltak – ezzel szemben az illóolaj aromagazdag és több pozitív hatása van. Az illóolajok mellett szól az is, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szárított fűszernövények, fűszerkeverékek, ízesítők több mesterséges helyettesítőt is tartalmaznak, míg az illóolajok 100%-os kivonatok.

Ismerkedj meg az illóolajaiddal, hogy a növény melyik részéből préselték/desztillálták. A citrom illóolajat például a citrom héjából nyerik ki hidegen sajtolással, így a receptekben a citromhéj helyettesítésére és nem a citromlé savasságának helyettesítésére való. Ettől még citromos ízt kölcsönöz a receptekben, de nem lesz tőle savanyúbb az étel.
Használj egy kanalat az adagoláshoz! Ne közvetlenül az étel fölött cseppents belőle, mert megszaladhat – ez függ az olaj sűrűségétől is. Könnyebb később egyre többet tenni az ételbe, mint kivenni belőle a tömény ízt!
A legjobb, ha a már nem forrásban lévő, vagy tűzforró ételbe kevered az illóolajat főzéskor/sütéskor. Az illóolaj magas hőfokon bomlik, veszít előnyös tulajdonságaiból. 
Néhány illóolaj nagyon erős, így belőlük egy fogpiszkálóval vegyél fel megfelelő mennyiséget és úgy keverd az ételbe. Ilyen illóolaj például az Oreganó, Fahéj, Szegfűszeg is. Ha nem lett elég ízes az eredmény, ismételni lehet ezt a fogpiszkálós megoldást.
Került a műanyag edényeket a keveréshez, mert az olajok oldják a műanyagot.
Tarthatod a konyhában a fűszeres illóolajaidat, de mindenféleképpen egy hűvösebb, sötét pontján, ne közvetlenül a tűzhely vagy sütő mellett. Ez azért szükséges, hogy minél tovább legyenek szavatosak. Akár a hűtőbe is beteheted őket.
Mivel az illóolajok megváltoznak, bomlanak hő hatására, ezért a főzés legvégén érdemes a már nem forrásban lévő ételhez adagolni őket.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu