Illóolajok a szüléshez

Milyen illóolajokat használhatsz a szülőszobában és utána?

Nincs két egyforma szülés, ahogyan két egyforma megélése a szüléseknek sem. Van, aki gyorsan, van aki több órás vagy akár napos vajúdás után hozza világra gyermekét, míg mások császármetszéssel adnak életet. Egy közös azonban van: mindenki fájdalommentesen és gyors felépüléssel szeretné megélni. Ebben lehetnek a nők segítségére az illóolajok.

A saját tapasztalatom

A második gyerekemet már intenzív illóolajhasználóként hoztam világra, szintén sürgősségi császármetszéssel. VBAC-ra, azaz császármetszés után hüvelyi szülésre készültem – végül nem úgy alakultak a dolgok. Azonban a kórházi csomagomban már helyet kaptak az illóolajok: bárhogy is alakuljon, segíteni fognak benne. Az elcsomagolt olajokból végül a császármetszés miatt csak a levendulát vettem elő, tenyérből inhalálni, hogy – az első utáni stresszből kiindulva – nyugodt légkört tudjak magamnak teremteni.

Ez sikerült is. Bár a kislányom (is) koraszülött lett – a 34. hétre született, 32. hétnek megfelelő méretekkel – én egy percig sem aggódtam vagy stresszeltem. Sokkal könnyebben, nyugodtabban éltem meg a kórházi légkört annak ellenére, hogy engem is “rendbe tenni” komplikált volt és csak 1.5 nap után tudtam felkelni az ágyból – akkor viszont már “szaladtam”. A levendula tehát segített lelkileg helyretenni magamban az újabb komplikált szülés élményeit.

A cikkben lévő illóolajokkal és praktikákkal készültem egyébként a szülésre.

Dotti és én

Az utolsó hetekre

A várandósság utolsó heteiben tényleg elindul a visszaszámlálás – már csak 5-6 szombat, már csak 3 vizsgálat, bőrönd összepakolása… stb. A csomag összekészítésekor az általános, kórházban töltött idő alatt szükséges dolgok mellett illóolajokat is elpakolhatunk, hogy a vajúdás vagy a benti napok idejére támaszt és segítséget nyújtsanak számunkra.

A szülés már napokkal-hetekkel a “nagy nap” előtt elkezdődik a lelki és fizikai ráhangolódással.

Használjunk olyan megnyugtató olajokat, mint a levendula, római kamilla, zöld mandarin, mandarin, tömjén. Ápoló bázisolajjal, például sárgabarackmag vagy jojoba olajokkal alkalmazhatunk gátmasszázst is, ami a terület hidratáltságához, rugalmasságához – így sérülékenységének csökkentéséhez és későbbi regenerálódáshoz járul hozzá. A bázisolajokba cseppenthetünk levendula olajat.

Illóolajok a szülőszobában

Fontos, hogyha tervezzük a szülőszobában az illóolajok használatát, egyeztessünk erről orvosunkkal és szülésznővel. Egyes helyeken engedik a diffúzor használatát, míg máshol illatozni maximum csak tenyérből lehet. Beszéljünk arról is, ha fájdalomcsillapítás, testi és lelki megerősítés miatt szeretnénk helyileg is alkalmazni az illóolajokat!

A méhösszehúzódások rendszerezésére, erősítésére a muskotályzsálya illóolaj alkalmas lehet. Az alhasba és a derékba masszírozva, 10 percenként alkalmazhatjuk. A muskotályzsálya fájdalomcsillapító hatású is. Szintén fájdalomcsillapításra használhatunk a derékba masszírozva jázmint. Emellé a levendula is tökéletes választás.

Szülés után

Ha természetes szülésnél nem sikerült a gátvédelem, gátmetszés és -varrás sebének gyógyulásáért sokat tehetsz levendula és római kamilla, illetve olasz szalmagyopár olajokkal. Ezek gyulladáscsökkentő, gyógyulást segítő illóolajok. Tömjén illóolajjal a már pár napos gátsebet kenheted, elősegítve a rugalmasabb, szebb sebgyógyulást.

Császármetszés után, amint szellőztetni lehet a sebet, levendula, tömjén, olasz szalmagyopár illóolajokkal tehetsz a szebb sebgyógyulásért. Teafa illóolajjal a seb környékét áttörölve elkerülhető az elfertőződés. Amint nincs már szükség a seb lefedésére, emellé a doTERRA kínálatából ajánlom a Correct-X nevű kenőcsöt, a heg ápolására, tornára pedig a Császárvonal tornáit, alkalmazását, csoportját.

A gyermekágyon nem ajánlatos diffundálni az illóolajokat, mert a babáknak rendkívül érzékeny szaglásuk van, nagyon intenzíven hatnak rájuk az illatuk. Magadnak tenyérből 1-1 csepp levendulát, tömjént vagy római kamillát lehet inhalálni, ami segít a benti körülmények, a “tomboló női hormonok” okozta hangulatingadozások elviselésében és amikor lehetőséged van rá, a pihenésben.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu

Illóolajokkal a tavaszi fáradtság ellen

Hogyan segíthetnek az illóolajok legyőzni a tavaszi fáradtságot és energizálni a testünket-lelkünket tavasszal?

8 illóolaj nőknek a Nemzetközi Nőnap alkalmából

Nemzetközi Nőnap alkalmából az illóolajokkal is kifejezhetjük a tiszteletünket és támogatásunkat a nők iránt, akik fontos szerepet játszanak az életünkben és társadalmunkban.

Habzó kézmosó szappan házilag illóolajokkal

Készíts otthon habzó kézmosó szappant a természetesség és spórolás jegyében, illóolajokkal!