Mosási rutin illóolajokkal

Tartsd tisztán a ruháid és mosógéped természetesen!

Nincs párja a frissen mosott és napon száradt ruhák illatának – főleg, hogyha a kedvenc öblítőnk, netán illóolajunk illata adja ehhez az alapot. Talán nem vagy még elégedett a mosási rutinoddal, újabb vagy természetesebb illatokra vágysz, esetleg nem csak ruháid, de szárítógéped és mosógéped is ápolnád? Az illóolajok lehetnek a megfelelő eszközök erre.

Káros vegyszerek helyett

A legtöbb mosószer és öblítő mesterséges illatanyagokat tartalmaz a tartósítószerek mellett, amelyek mind allergizálnak, irritálhatják a bőrt és a szaglást is. A természetes alternatívák között szerepel a mosószóda, mosódió, hagyományos mosószappan vagy növényi zsír alapú mosószer. A ruhákat illatosítani pedig a legegyszerűbb és legtermészetesebb illóolajjal.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet a ruháidnak jó illata, amellett, hogy természetesen tiszták is lesznek? Vagy a mosógéped hogyan tarthatod káros vegyszerektől mentesen tisztán, penészmentesen? Olvass tovább!

Öblítő helyett

Öblítő helyett tegyél 3-5 csepp választott illóolajat a mosógéped öblítőtartályába és öntsd fel ecettel vagy vízben elkevert citromsavval! A még jobb elkeveredés érdekében előzőleg is összekeverheted az illóolajat az ecettel vagy citromsavas vízzel és úgy adagolhatod a mosáshoz.

Milyen illóolajok illenek a mosáshoz? A citrusos olajok szagtalanítanak és friss, kellemes aromájuk van. A citrom friss, a lime egy cseppet fanyar, a vadnarancs pedig édeskés illatú. A levendula kellemes, nyugodt aromájú illóolaj, a legjobb választás például a babaruhák mosásához. Az ecet és a citromsav segít vízkőmentesen tartani a mosógépet és megőrizni a ruhák színét.

A doTERRA Purify nevű illóolajkeverékével sem lősz mellé. Természetes szagtalanító és frissítő hatású, benne citrom, szibériai fenyő, citronella, lime, teafa, korianderlevél illóolajokkal. 

Vannak azonban olyan illóolajok, amik nem szerencsés választások a mosáshoz. Nagyon nehéz, tömény olajok, nehezen keverednek vagy pedig nyomot hagynak színűkkel. Ilyen olaj a kék varádics, a római kamilla, vetiver, mirha vagy tömjén is.

Szárítógépben

Ha használsz szárítógépet, készíthetsz újrahasználható szárítógépillatosítót is. Ezekre lesz hozzá szükséged:

  • 2-3, lehetőleg természetes anyagból készült szivacs
  • 300ml felforralt és visszahűtött víz vagy desztillált víz
  • 100ml ecet vagy 90ml vízben elkevert 10gr citromsav
  • 20 csepp tetszőlegesen választott illóolaj (ajánlás: levendula, citrom, ylang ylang)
  • jól záródó tároló

A tárolóban keverd össze az alapanyagokat, majd cseppentsd bele az illóolajat. A szivacsokat hagyhatod egészben, de félbe is vághatod, majd tedd bele a tárolódobozba, hogy jól megszívják magukat. Szárításkor vegyél ki egy szivacsdarabot a tárolóból, picit nyomkodd ki és dobd a ruhák közé. A szárítás végén vedd ki a ruhák közül és tedd vissza a tárolódobozba. 1-2 hónapig eláll.

A mosógép tisztán tartása

A mosószeradagoló rekeszt minden utolsó mosás után húzd ki valamennyire, hogy tudjon szellőzni. Ha hagyományos mosószert és öblítőt használsz, akkor még jobbat teszel, ha el is öblíted ezt az adagolót ilyenkor. Ha ez elmarad, még mindig menthető a dolog, ha hetente, de legalább havonta egyszer egy ecetes-vizes, vagy citromsavas-vizes oldattal befújod az egész mosószeradagoló részt és hagyod hatni fél óráig, majd áttörlöd egy vizes ronggyal. Fújd közvetlenül a vízadagoló lyukakra és az egész rekeszbe is. Erre egy sima, kikevert házi tisztítószer is alkalmas, amiben ecet van és víz, illetve plusz citromsav. Egy nedves rongyra pedig csepegtess néhány csepp teafaolajat (vagy készíts egy vizes-teafaolajos oldatot) és ilyenkor töröld át az egészet, különösen a befolyó lyukakat. A teafaolaj segít eltávolítani a baktériumokat, gombákat, amik esetleg ebben a rekeszben megtelepedhetnek. Ha ezeket a szereket használod és hipóval vagy egyéb fürdőszobai vegyszerrel esel neki a mosógép takarításának, akkor már indíthatod is a következő mosást. 

Ugyanígy a dobot is karbantarthatod, hígított teafaolajos oldattal és nedves ronggyal a gumikat is át lehet törölni.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, valószínűleg meg tudod hosszabbítani a mosógéped élettartamát és nem utolsó sorban a ruháid is mindig biztosan tiszták és jó illatúak lesznek.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu