Ekcéma kezelése illóolajokkal

Enyhíts a tüneteken természetesen

Az ekcéma sok ember számára sajnos ismerős bőrprobléma. Az ekcémát okozhatják külső tényezők – például allergén behatások -, de a szervezetben elszaporodó gombák, baktériumok, az immunrendszer nem megfelelő működése vagy hajlam is.

Többféle ekcéma létezik, okozhatja a bőr kiszáradása is, hideg vagy meleg időjárás, járhat száraz, hámló pörkökkel, gyulladt, hólyagos területekkel is. Az ekcéma kezelése és a tünetek enyhítése különös odafigyelést igényel, aminél nem mindegy, hogy milyen bőrápolási termékeket használunk. Így van ez az illóolajok bőrön történő alkalmazásánál is. Az ekcéma kezelése illóolajokkal természetes megoldás lehet a problémára.

Illóolaj bőrteszt

Ha ekcémásak vagyunk vagy hajlamosak vagyunk ekcémás bőrtüneteket produkálni, első lépésben, mielőtt illóolajat használnánk külsőleg, szükséges egy bőrteszt elvégzése. Az illóolajok rendkívül tömények és koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait, éppen ezért allergizálhatnak is. A bőrteszt elvégzéséhez egy cseppel, vagy még kevesebbel, egy fogpiszkálóval felvett mennyiséggel kenjük be az alkarunkon a bőrt egy pénzérményi területen, majd ragasszuk le egy ragtapasszal. Hagyjuk rajta egy éjszakán át és reggel ellenőrizzük, hogy nincs-e bőrpír, viszketés. Ha nem jelentkezett irritáció, az illóolajra nem vagyunk érzékenyek és biztonságosan használhatjuk a bőrünkön. Ugyanígy járjunk el a bázisolajokkal is – a kókuszolajjal, sárgabarackmagolajjal, jojobaolajjal, sheavajjal… stb.

Illóolajok ekcémára

Melyik illóolajokat érdemes kipróbálni az ekcéma kezelésére? Olyan gyengéd, bőrtápláló és gyulladáscsökkentő olajokkal érdemes kezdeni, mint például a levendula, római kamilla és a szantálfa. Ha az ekcémánk hátterében bakteriális, gombás fertőzés áll vagy az ekcémás terület felülfertőződött – például attól, hogy ki lett vakarva -, akkor a teafa olaj is hasznos lehet. Bázisolajnak pedig például sheavajat érdemes kipróbálni, amely gyulladáscsökkentő, de jó lehet a kókuszolaj is. A sheavaj megakadályozza a bőr kiszáradását is.

További tanácsok

Ha ekcéma jelentkezik nálunk, akkor elsődlegesen a külső allergéneket kezdjük el vizsgálni. Gondoljuk végig, hogy használtunk-e valamilyen új kozmetikumot, tisztítószert, mosószert vagy öblítőt. Ugyanígy a táplálkozás és az ételérzékenységek illetve -allergiák is rendszerint okozói az ekcémának, így azt is érdemes számba venni, hogy érzékenyek lehetünk valamilyen ételre. Az emésztőrendszer általános egészsége és állapota is nagyban befolyásolja az ekcéma javulását. Sokszor a “belső változtatások” külsőleg is megjelennek, így az ekcémás tünetek enyhülhetnek, teljesen el is tűnhetnek.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu

Illóolajokkal a tavaszi fáradtság ellen

Hogyan segíthetnek az illóolajok legyőzni a tavaszi fáradtságot és energizálni a testünket-lelkünket tavasszal?

8 illóolaj nőknek a Nemzetközi Nőnap alkalmából

Nemzetközi Nőnap alkalmából az illóolajokkal is kifejezhetjük a tiszteletünket és támogatásunkat a nők iránt, akik fontos szerepet játszanak az életünkben és társadalmunkban.

Habzó kézmosó szappan házilag illóolajokkal

Készíts otthon habzó kézmosó szappant a természetesség és spórolás jegyében, illóolajokkal!