Gyermekeink támogatása esszenciális olajokkal

Testi és lelki egészség a legkisebbeknek – illóolajokkal

Az egészség egy nagyon kifejező magyar szó. Egész. Az egészség magában foglalja mind a fizikai, mind a mentális jóllétet. Szerveink, szöveteink, testünk teljes fizikai állapota, betegségeink, erősségeink és gyengeségeink mind kihatnak a mentális, lelki egészségünkre – és fordítva. Ahogyan mi felnőttek, úgy gyermekeink is megküzdenek a betegségeken kívül saját gondolataikkal és frusztrációikkal, amelyek befolyásolják hangulataikat és viselkedésüket is. 

Testi egészség

Megszületése után a csecsemő rögtön kapcsolatba kerül a világgal, pozitív és negatív ráhatásokkal egyaránt. Testileg rengeteg minden történik vele, allergén anyagokkal találkozik, kipirosodik a popsija, megtapasztalja (és mi is) a kólikát, később lehet, hogy kialakul nála láz, torokfájás, különféle vírusos és bakteriális fertőzések, majd ahogy elindul felfedezni a körülötte lévő környezetet, apró sérüléseket szerez… Mindeközben lelkileg már az első pillanattól kezdve egy utazáson vesz részt.

Lelki és mentális egészség

A gyermekek mentális egészségét tehát az őket érő stressz, behatások, traumák, pozitív megerősítések és tapasztalások alakítják. Ők is érezhetnek félelmet, szomorúságot, haragot. De boldogságot, szeretetet, önbizalmat egyaránt. Nekünk szülőknek ezeknek az érzelmeknek a felismerése és kezelése néha nehézséget okoz. Könnyen frusztráltnak és eszköztelennek érezhetjük magunkat akkor, mikor gyermekünkön a fájdalom vagy éppen a dac és düh jeleit észleljük. Amint megtanulunk a gyermekünk viselkedésével és érzéseivel összhangban, támogatóan reagálni, egyre könnyebb lesz felismerni a különböző érzelmeit és fizikai szükségleteit. Ehhez a folyamathoz segítségül hívhatjuk az esszenciális olajokat is.

Az illóolajok hatása a gyermekekre

A gyermekek rendkívül érzékenyen reagálnak és befogadóak az aromákra és illatokra, a velük való fizikai kapcsolatra, így a simogatásra, illóolajos masszázsra is. Nagyon gyorsan pozitív hatást fejt ki bennük az esszenciális olajok megillatozása vagy például azoknak a talpacskáikba történő bemasszírozása. Még a traumákra és a nehéz helyzetekre adott reakciójukon is pozitív irányba tud változtatni egy-egy illat a szaglásukon, illetve az illóolajok konkrét fizikai hatása a bőrükön való külső alkalmazásán keresztül. Ezért fontos gyermekeink támogatása esszenciális olajokkal.

Ingerek és frusztrációk

Ahogyan számunkra is újabb és újabb helyzetek fordulnak elő szülőként, kérdések és kétségek sora merül fel bennünk, úgy a gyerekeknek is újak lehetnek saját érzéseik. Akaratuk, szándékaik és vágyaik (például, hogy szeretnének elérni valamit) nincsenek összhangban testük adottságaival (például, hogy alacsonyak még hozzá), ezért nagyon könnyen frusztráltnak, dühösnek érezhetik magukat tanulási folyamataik közben. Az önkifejezés képességének hiánya is ilyen frusztrációt okozhat – az, hogy pontosan tudja mit szeretne, de nem tudja elmondani nekünk (legalábbis mi nem értjük azt, hogy mit próbál felénk kommunikálni). A sok rá ható inger, információ is sokszor nehezen feldolgozható számára, ez kihatással van hangulatára, viselkedésére. Egy hosszú, izgalmas játékkal és kalandokkal teli nap után előfordulhat, hogy nehezen alszik el, nehezebb elcsendesíteni, megnyugtatni. Ez normális viselkedés, hiszen idegrendszere még nem elég érett ennyi inger megfelelő feldolgozására. Ezeknek a helyzeteknek a feldolgozására, az ezekkel való könnyebb boldogulásra segítségül hívhatjuk az esszenciális olajokat.

Az illóolajok tudat alatti hatása

Mivel a gyermekek természetüknél fogva befogadóak és nyitottak mindenre (ezt a viselkedésüket egyébként a neveléssel megerősíthetjük vagy éppen – sajnos – elfojthatjuk bennük). Nekik is meg vannak a preferenciáik az illatokat (ízeket, színeket… stb) tekintve, így gyorsan kialakul bennük a kedvenc illóolaj vagy illóolaj keverék elképzelése. Az illatok az emlékezetükre is hatnak, így könnyen társítanak pozitív érzelmeket egy-egy illathoz akkor, amikor valami jó történik velük – például az illatozás után egy nagy játék, bújás anyáékkal… stb. Az adott illóolaj – sokszor évekkel később is – újra használása felébreszti bennük ezeket a pozitív érzelmeket, tudat alatt. Az esszenciális olajokkal így megalapozzuk későbbi, nem tudatos problémakezelési módszereiket is.

Házipatika és praktikák illóolajjal

Bár a megfelelő orvosi ellátás, szűrővizsgálatok kétségtelenül szükségesek, de előfordulnak olyan szituációk, amiket otthon, a “házipatikából” tudunk orvosolni. Például egy horzsolás, vágás, rovarcsípés, enyhe égési sérülés… Ezek a “bibik”. És ugyanilyen egy gyenge orrfolyás, pici hőemelkedés, hasfájás. Ezekkel a problémákkal tipikusan még nem szaladunk a gyermekorvoshoz, hanem először otthon látjuk el és próbáljuk megoldani. Az ilyen helyzetek megoldásában az esszenciális olajok segítségünkre tudnak lenni.

(Ön)gondoskodás gyermekekre szabva

Gyermekeinknek példát tudunk mutatni az öngondoskodásról és másokról való gondoskodásról azzal, hogy az illóolajokkal megtanítjuk nekik a napi rutint, a problémák megoldását. Ehhez fontos azonban az is, hogy az otthoni illóolajokról általános tudásunk legyen. Tudjuk, hogy mit mikor mire használhatunk, mit kerüljünk. Ez értendő mind a fizikai, mind a lelki hatásaikra.
Az illóolajokat másrészről ne arra használjuk, hogy teljesen megváltoztassuk gyermekünk viselkedését – ha ezt a hatást várjuk, csalódni fogunk. Saját gyermekünkhöz kell igazítanunk a használt esszenciális olajok választékát és személyiségéhez illő illóolajokat kell használnunk. Természetét, habitusát szem előtt tartva, a kiválasztott olajokkal nem elsősorban a saját dolgunkat kell megkönnyítenünk, hanem az ő lelki és testi egyensúlyát kell pozitív irányba befolyásolnunk és szinten tartanunk. Használjuk türelemmel az olajokat, mindig mértékletesen. Tudnunk kell, hogy nem várhatunk el egyforma reakciót az esszenciális olajokra minden gyermektől. Előfordul, hogy egyszerűen csak nem a megfelelő olajat használtuk a problémára, vagy gyermekünk máshogy reagál rá, mint a legtöbb másik ember. Ekkor keressünk egy másik használható illóolajat és próbáljuk ki.

Az első illatélmények – találkozás az illóolajokkal

És, hogy mikor használjunk először illóolajokat? 3 hónapos kor előtt közvetlenül bőrre kenve, de még diffúzorban sem kifejezetten ajánlott az illóolajok használata. Az újszülöttnek először a körülötte lévő mikrokörnyezet természetes illatával-szagával, rá ható benyomásaival kell megismerkednie, amit csak összezavarnak az idegen illatok. A legfontosabb ilyenkor az anya vagy gondozó testének természetes illata és hangja, érintése. Ilyenkor rohamtempóban fejlődik az idegrendszere mellett az emésztőrendszere is. Előfordulhat kólika, álmatlanság is. Rendkívül nagy hígításban használva ezekre is meg vannak a megfelelő illóolajok. Nyugtalanságkor, nehéz elalváskor néhány hetesen például az anyuka vállára kent egyetlen csepp levendula kipárolgása is elég ahhoz, hogy hasson a babára is altatáskor, ringatáskor.

A fokozatosság elvét követve először csak a diffúzorban használjunk illóolajokat. 1-2 cseppnél nem többet. Ezután bizonyos olajokat bázisolajban nagy mértékben hígítva (1-2 ek. bázisolajhoz 1 csepp) először a talpacskákba, később pocakba is lehet masszírozni. Mindig figyeljük gyermekünk reakcióit, hiszen vékonyka bőrük sokkal jobban és gyorsabban magába szívja az illóolajoka. Mielőtt bevetnéd a az illóolajokat a bőrre kenve (bázisolajjal), végezz egy pöttynyi próbát és figyeld meg, hogy néhány óra múlva hogy reagál a baba bőre. Bármennyire is gyengédek ezek az illóolajok, a legérzékenyebb bőrön mégis okozhat némi irritációt.

Mely illóolajokat használhatjuk biztonsággal a diffúzorban?

6 hetes kortól:
LevendulaCitrom, MandarinRómai kamilla
3 hónapos kortól:
TeafaTömjén, Vadnarancs
6 hónapos kortól:
Eukaliptusz, doTERRA Serenity keverék, doTERRA Balance keverék
2 éves kortól:
doTERRA Air keverék

Melyik illóolajokat használhatjuk külsőleg (bázisolajjal hígítva)?

3 hónapos kortól:
LevendulaTömjénRómai kamilla, doTERRA ZenGest (pocakmasszázshoz, nagyon nagy hígításban), Mandarin, doTERRA Calmer (talpakba masszírozva), doTERRA Tamer (pocakba masszírozva)
6 hónapos kortól:
doTERRA Stronger (talpakba masszírozva), doTERRA Brave (talpakba masszírozva)
1 éves kortól:
doTERRA On Guard (talpakba masszírozva bázisolajjal), doTERRA Steady (talpakba masszírozva, gerincre kenve)

Babapocak megnyugtatására

Keverj el 1-1 csepp levendulát és mandarint 2 evőkanál bázisolajban és masszírozd az óra járásával megegyező irányba (ez a belek mozgásiránya is) kb. 1 percig. Amennyiben szükséges, ismételd meg félóránként, amíg a pocakfájás nem enyhül. Ezzel a masszázzsal az emésztést is segíted. Komoly kólika esetén egyetlen csepp doTERRA ZenGest-et is bevethetsz, amit 2-3 evőkanál bázisolajban hígítva használhatsz napi 1x a pocakmasszázshoz.

Pelenkakiütésre

10ml bázisolajba (például frakcionált kókuszolajba) keverj 1-1 csepp levendulát és teafaolajat. Pelenkacserekor egy pamut popsitörlőre vagy puha textilpelusra cseppents ebből (ha nagyobb mennyiségben készíted el, akkor egy szórófejes flakonba is töltheted és elég csak spriccelni a kendőre). Ezzel töröld át, hogy megnyugtasd és a gombaölő-fertőtlenítő hatásért.

Pelenkakrém recept

1 ek shea vaj, 1 ek kókuszzsír, 1 tk lanolin, 5-10 ml körömvirág olaj, 1 tk cink-oxid, 7 csepp E-vitamin, 7 csepp panthenol, 5 csepp levendula illóolaj, 2 csepp teafa illóolaj.
A shea vajat és a kókuszzsírt gőz felett olvaszd fel. Ebbe keverd bele a lanolint és a körömvirágolajat, majd a cink-oxidot. Végül add hozzá az E-vitamint és Panthenolt, majd az illóolajokat. Nem folyékony, de nem is kemény krém lesz az eredmény.

Megfázáskor

Amikor a legkisebbek megfáznak, sajnos semmilyen gyógyszert, köptetőt nem tudunk alkalmazni, hogy enyhítsünk tüneteiken – marad a napokig-hetekig tartó orrszívás. Hogy mégis kicsit könnyebbé tegyük számukra a légzést, 1-1 csepp teafa és citrom 2 teáskanál bázisolajban elkeverve masszírozzuk a mellkasukra, hátukra. Ugyanilyen hatással bír, ha levendulát és tömjént használunk. Később, 1.5 éves kor után már 1 csepp eukaliptusz is tehető a gerincekre 2 evőkanál bázisolajban hígítva.

Fogzás

Fogzáskor keverj el 1 evőkanál bázisolajban 1 csepp levendulát (és tehetsz hozzá római kamillát is) és ezzel masszírozd át kívülről az áll vonalát.

Biztonság és minőség

Gyermekek esetében még fontosabb, hogy a lehető legtisztább, biztos forrásból származó, terápiás minőségű illóolajokat alkalmazzuk, amelyek mentesek mindenféle hozzáadott szintetikus anyagtól és az alapjukként szolgáló növényeket is vegyszermentesen termesztették. A doTERRA illóolajai CPTG – azaz tiszta, terápiás minősítésűek. Minden üveg illóolaj külön azonosítási számmal rendelkezik és ez alapján visszakereshető a vizsgálati adatlapja.
Ha kérdéseid merültek fel az illóolajok biztonságos használatáról, keress fel bátran egy aromaterapeutát, illetve kérdezz rá gyermekorvosodnál, védőnődnél!

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu