Illóolajos matractisztítás

Nem gondolnánk, hogy az a hely, ahol álomra hajtjuk a fejünket, milyen koszos, elhasználódott tud lenni. A matracunk is ugyanolyan odafigyelést és tisztítást igényel, mint a lakásunk többi pontja. Tisztítsuk és szagtalanítsuk illóolajokkal!

Tények, amikre igazából nem vagyunk kíváncsiak…

Tudtátok, hogy egy átlagos matrac súlya 10 év alatt megkétszereződik? Hogyan lehetséges az, hogy egy “x” kg súlyú matrac 10 év múlva “2x” kg nehéz lesz? A testünkről levált emberi sejtek (jellemzően hámsejtek), haj, szőr, testváladék, valamint pollen, poratka, baktériumok, gombaspórák, por…, egyszóval mind növelik a matrac súlyát és elhasználódásának mértékét. 

Matrac

Tisztítás

Hogy kordában tartsuk ezeket a nem kívánatos részecskéket a matracon, rendszeres tisztításra, frissítésre van szükség. A higiénia az ágyneműhuzat rendszeres cseréjével és mosásával kezdődik (ide kattintva házi természetes mosószerről olvashatsz, itt pedig megnézheted milyen egy illóolajos mosási rutin). Az ágyneműhuzat mellett figyelj magára az ágyneműre is – bizonyos időközönként, mondjuk a nagytakarítások alkalmával mosd ki azokat is, ha bírják, magas hőfokon. Ezzel az ágyneműbe szintén beférkőző testváladékok, pollen, por, élősködő poratkák… stb. mennyiségét is minimalizálod.

A következő maga a matrac. Rendszeresen porszívózd át a matracot olyankor, amikor ágyneműt cserélsz! Ilyenkor hagyd szellőzni is, mielőtt újra lepedőt tennél rá!

A matrac alapos tisztítása

Készíts a matrachoz tisztítószert illóolajokkal!

Hozzávalók:
– Befőttesüveg
– Szódabikarbóna
– 15-20 csepp illóolaj

Ajánlott illóolajok: levendula, citrom, borsmenta, szegfűszeg

A befőttesüveget töltsd meg szódabikarbónával, majd cseppentsd hozzá a választott illóolajat vagy illóolajok keverékét! Zárd le, rázd fel! Ezután egy szűrőn keresztül szitálva szórd a matracra a port és hagyd állni legalább 1 órát, de legjobb, ha fél napon keresztül is így marad. Végül pedig porszívózd fel!

A keveréket használhatjuk szőnyegek és más textilek frissítésére is.

Matrac

Rendszeres illatosítás

Az alapos tisztításon kívül sokat tehetünk matracunk állapotának megőrzéséért, ha néha illatosítóval befújjuk. Ezt is természetes módon oldhatjuk meg illóolajokkal!

Hozzávalók:

– Szórófejes flakon (üveg)
– 200ml alkohol (gyógyszertári vagy vodka) vagy ugyanennyi forralt vagy desztillált víz
– 20 csepp illóolaj

A hozzávalókat keverjük össze a szórófejes flakonban! Ha alkohollal készítjük, minőségét tovább megőrzi, a vizes változatot viszont minél hamarabb használjuk fel! A keverékkel kedvünk szerint fújjuk be a lepedőt, matracot!

Ajánlott illóolajok: levendula, eukaliptusz, citrom

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu

Illóolajokkal a tavaszi fáradtság ellen

Hogyan segíthetnek az illóolajok legyőzni a tavaszi fáradtságot és energizálni a testünket-lelkünket tavasszal?

8 illóolaj nőknek a Nemzetközi Nőnap alkalmából

Nemzetközi Nőnap alkalmából az illóolajokkal is kifejezhetjük a tiszteletünket és támogatásunkat a nők iránt, akik fontos szerepet játszanak az életünkben és társadalmunkban.

Habzó kézmosó szappan házilag illóolajokkal

Készíts otthon habzó kézmosó szappant a természetesség és spórolás jegyében, illóolajokkal!