Babaápolás doTERRA termékekkel

IllatAnya ajánlásai és tapasztalatai

Olvasd el, hogy milyen doTERRA illóolajok és termékek vannak segítségemre a babaápolásban, immár 1.5 éve és hamarosan a 2. gyermekemnél! Az itt szereplő információk ajánlások – viszont többféle megoldást is ajánlok. Bővebb és csak alapkészletet igénylő csomagokat is összeírtam, hogy mindenki megtalálja számára melyik a legmegfelelőbb babaápolás doTERRA termékekkel.

Miért ajánlom a doTERRA illóolajokat és termékeket?

A doTERRA illóolaj minősítés – CPTG

A doTERRA CPTG* Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű minőségbiztosítási szabályzata öt különböző analitikai módszert alkalmaz arra, hogy biztosítsa a doTERRA illóolajainak tisztaságát (a kivonatok csakis a növény illó aromáját tartalmazzák) és hatásosságát (a kivonatok kémiai összetétele minden tételben ugyanaz). A CPTG (Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű) minőségbiztosítási szabályzat a standardizálás és analízis érdekében megkívánja a független laboratóriumok igénybevételét.

*A CPTG Certified Pure Theraputic Grade (Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű) a doTERRA Holdings, LLC bejegyzett védjegye, amely belső minőség- és anyagellenőrzési szabványokat foglal magába. A CPTG vizsgálatok eljárásszabályzata megköveteli a független laboratóriumok alkalmazását a CPTG szabványozáshoz és minőségvizsgálathoz . A CPTG eljárásszabályzatát nem felügyeli sem állami, sem ipari szabályozási szervezet és nem jelenti a doTERRA termékeinek szabályos jóváhagyását.

A doTERRA termékek összetétele

2.5 éve vagyok gyakorló anyuka, hamarosan, 2021. májusában pedig már nem egy, hanem két gyermekem egészségéért, testének és lelkének megfelelő ápolásáért leszek felelős. A 2.5 éves kisfiam többféle nutritív (táplálkozási) érzékenységben szenved, emellett a bőre hajlamos reagálni az olyan hétköznapi termékek “rossz” összetevőire, mint a tusfürdő, testápoló, mosószer, öblítő. A környezeti ártalmakról szóló cikkemben és a természetes házi folyékony mosószeres cikkemben is ismertetem a leggyakoribb allergizáló, káros összetevőket. Emiatt amióta megszületett a kisfiam, a címkéket, összetevőket bújom minden, a háztartásunkba kerülő termék esetében, így kívülről fújom az allergizáló, káros, vagy éppen nem túl “szép” alapanyagokat, jelöléseket. Megdöbbenten tapasztalom, hogy a babaápoló termékek is milyen káros anyagokat tartalmaznak, még a “szenzitív” jelölésűek is. Így futottam bele kezdő anyukaként a popsit szétégető popsikrémbe, a rákvörös allergiás reakciót okozó fürdetőbe és a kiütéseket előidéző mosószerbe és öblítőbe. Ekkor döntöttem el, hogy véget vetek a hagyományos, bolti testápolási termékek és tisztítószerek itthoni pályafutásának és természetes alternatíva után nézek. A doTERRA is ebben az időszakban csöppent az életünkbe és maradt azóta is a része, egyre szélesebb termékskálával.

A doTERRA termékek összetételében nem találtam kifogásolnivalót. A testápoló termékek allergén- és adalékanyagmentesek, az illóolajok pedig bármilyen natúr növényi olajat vagy krémet is jól “felturbóznak” saját, kiemelkedő hatásaikkal. Így a doTERRA egy tökéletes, természetes alternatíva, minden területre találunk megfelelő terméket a háztartásban és a babaápolásban egyaránt.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu

Fontos, hogy az itt leírtak ajánlásom szerint csak a doTERRA illóolajaira vonatkoznak – más illóolaj márka használata előtt konzultálj aromaterapeutával és a gyártóval, hogy biztonságos-e?

A teljes doTERRA babaélmény

Ezt a csomagot a teljes doTERRA babaélménynek nevezem. Egy  széles termékskála, amit egy baba első 1-2 évére ajánlok doTERRA illóolajokból és testápolási termékekből. Egy fotó kedvéért fel is sorakoztattam – néhány kivételével – az összes ajánlott terméket.

Ebben a csomagban olyan olajokat találunk, amik a babaápolás mellett a háztartásban – így az olyan felületek tisztításában, amikkel sokat találkozik a baba – is hasznát vehetjük.

Természetesen ezt a csomagot is lehetne a “végtelenségig” bővíteni.

A csomagban helyet kapott doTERRA illóolajok

Levendula
A levendula illóolaj nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Segíthet a nyugodt alvásban (diffúzorban használva, vagy ringatáskor a szülő vállára cseppentve), emellett felmaródások, pirosodások enyhítésére és gyógyítására is használható majd (például pelenkakiütés). A természetes popsikrém receptem egyik összetevője. Az egyik legszelidebb illóolaj, amit már szinte születéstől lehet és érdemes használni. Pocakmasszázshoz, talpmasszázshoz is be lehet vetni. Később, fogzáskor is jó szolgálatot fog tenni. Emellett a babaruhák és mosható pelenkák mosásához ezt használom öblítő helyett.
Teafa
A teafa fertőtlenítő hatású illóolaj. Szintén a felmaródások, kipirosodások kezelhetőek szépen vele. Emellett én a mosható pelenkák áztatásához, szagtalanításához, mosásához is segítségül hívom – a levendula mellett. A levegő tisztítására diffúzorban is használható.

Tömjén
A tömjén nyugtató, megújító hatású illóolaj. Diffúzorba cseppentve (például levendulával vagy mandarinnal kombinálva) nyugtató, relaxáló hatású. Fájdalomcsillapításra, kényelmetlenségek, feszültségek enyhítésére (pl. fogzáskor) is jól jön majd – az állkapocs-áll vonalába, külsőleg kenve. Emellett a levendula és teafa mellett ezt is lehet még a házi popsikrémbe tenni.

Mandarin
Altatáskor diffúzorban használva a mandarin nyugtató hatású. Kólika, hasfájás esetén pocakmasszázshoz is alkalmazható (de utána ne érje UV-fény – Nap – 12 órán keresztül a bekent területet).

Római kamilla
Szintén nyugtató és relaxáló hatású illóolaj a római kamilla. Alvásidőben levendulával kombinálva tökéletes illatrutint lehet teremteni vele. Emellett fürdővízhez cseppentve is használható, fogzáskor pedig fájdalomcsillapító hatású. Csökkenti a bőrirritációkat, a baba bőrápoló rutinjának gyengéd része lehet.

Zöld mandarin
Bőrszépítő hatású, nyugtató illóolaj a zöld mandarin. Elsősorban a diffúzorban fogom használni kellemes aromája miatt, de köhögéskor a mellkasba is lehet masszírozni (UV-érzékeny olaj).

TerraShield
A nyári időszakban gondoskodnunk kell a szúnyogokról, rovarokról – pontosabban a távoltartásukról. A TerraShield keverékkel készült vizes oldatos sprayt lehet fújni a babakocsira a szúnyogháló hasnzálata mellett vagy helyett, vagy frakcionált kókuszolajban erősen hígítva bekenni vele a baba “támadható” bőrfelületeit (ügyelve, hogy a szájába ne kerüljön). Diffúzorban használva a nyílászárók előtt, a teraszon segít kívül tartani a lakásból a rovarokat.

Kid’s Collection Calmer roll-on
Az egyik legegyszerűbben alkalmazható megoldás a nyugtató hatású Calmer használata. Talpakra, gerincvonalba kenve segítheti szintén a kellemes és nyugodt alvást, illetve a kiegyensúlyozott nappali ébrenlétet.

A csomag egyéb doTERRA termékei

Az illóolajokon kívül egyéb doTERRA termékeket is beválogattam a csomagba.
On Guard fertőtlenítő spray
Azokra az alkalmakra, amikor otthonon kívül a játékok leesnek. Útközben segítség lesz az On Guard fertőtlenítő spray a gyors tisztításra. Ugyanígy a pici kezekre is alkalmas.
Natúr testápoló
Illatmentes, tiszta, növényi zsírokból álló krém, amiben könnyen elkeverhetők az illóolajok és vele ápolható a babák érzékeny bőre.
doTERRA Baby fürdető
Adalékanyagmentes habzó fürdető, csupa ápoló összetevővel.
doTERRA Baby popsikenőcs
Szintén adalékanyagmentes, természetes popsikrém cink-oxiddal.
Frakcionált kókuszolaj
A testápoló mellett a legjobb bázisolaj, amiben könnyen elkeverhetők a megfelelő hígításban az illóolajok.

Termékek, amiket én nem válogattam be a csomagba

További hasznos doTERRA termékek

doTERRA Kid’s Collection
A doTERRA Kid’s Collection roll-on olajaiból, amiket nem feltétlenül tartok elengedhetetlennek, viszont fél-1 éves kortól hasznosak lehetnek, szintén nem kerültek be az ajánlási csomagomba. Azoknak, akik mégis bővítenék a babás készletet, ezeket tudom belőle ajánlani:
– Steady: egy izgága, nyughatatlan napon segít a baba érzéseit lecsillapítani, megelőzve a túlfáradást vagy a nyűgösséget.
– Stronger: támogatás a babák testi és lelki egészségében.
– Brave: bátorság-löketet és boldogság érzést ad, hasznos például bölcsődébe beszoktatáskor, vagy oltások előtt.
– Rescuer: totyogóknál, kisovisoknál előfordul, hogy annyit mozognak egész nap, hogy izomláz érzete alakul ki, emellett a növekedési fájdalmat is megtapasztalhatják. Ezekre lehet segítség a Rescuer.
– Tamer: pocakfájásra, kólikára, gyomorrontásra, utazási betegségre lehet hasznos segítség, már egészen pici kortól.

Egy kisebb csomag doTERRA

Az alap babaápolási termékek az doTERRA-tól

Összeállítottam egy kisebb csomagot is doTERRA babaápolási illóolajokból és termékekből. Ennek tartalma:

– Levendula
– Teafa
– Római kamilla
– Natúr testápoló
– Popsikrém
– Fürdető
– Calmer roll-on

Gyermekeink ápolása esszenciális olajokkal

Egy cikkben már foglalkoztam azzal, hogy milyen illóolajos megoldásokkal tudunk segíteni gyermekeinknek testi és lelki egészségük megőrzésében. Ez itt olvasható.

Az itt leírtak nem kötelezően követendő ajánlások, egyénenként és gyermekenként eltérő lehet! Minden illóolajat megfontolással használj, a lehető legnagyobb hígításban és legkisebb mennyiségben a gyermekeknél! Bármilyen szokatlan tünetet tapasztalsz a gyermekeden, hagyd abba az illóolajok használatát és konzultálj gyermekorvossal!

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu