Nyaralás illóolajokkal

Hasznos tippek és tanácsok a szabadidő kellemes eltöltéséhez

Az illóolajokat számos olyan problémára, helyzetre használhatjuk, amely egy utazás, szabadidős tevékenység közben érhet bennünket. Jó hír, hogy kevesebb helyet foglalnak el a bőröndben, táskában, mint megannyi gyógyszer és változatosan használhatóak. Az illóolajokat elővehetjük utazási betegség, jet lag, gyomorpanaszok, napégés, rovarcsípés esetén is, emellett hangulatunkat és környezetünket is pozitívan befolyásolhatjuk velük.

Bárhová is indulsz a nyáron – egy hétvégi kirándulás, séta, vagy egy hosszabb nyaralás – gondoskodj róla, hogy az illóolajok kéznél legyenek! Készíts össze egy utazó illóolaj-patikát pici üvegcsékbe, vagy vidd magaddal kedvenc, teljes üveg olajaidat az útra! 

Aromaterápia és utazás

A nyaralás, kikapcsolódás olyan helyzet, amelyet mindannyian nagyon várunk, hogy kizökkenjünk a mindennapokból. A felhőtlen szabadságot azonban beárnyékolhatják a kellemetlenségek, problémák, esetleges megbetegedés. A kisebb egészségügyi problémákat az aromaterápia, az illóolajok segítségével kezelhetjük, elháríthatjuk. Az utazási betegség (hányinger, hasfájás, szédülés, idegesség), rovarcsípések, irritációk, napégés, gyomorpanaszok, fejfájás… is mind ilyen probléma, amelyre bevethetjük az illóolajokat nyaralás közben.

Az illóolajok tárolása

Az illóolajokra, ahogyan saját magunkra, kellő figyelmet kell fordítanunk. Megfelelő tárolásuk utazás közben is elengedhetetlen. A hőnek és fénynek való kitettség károsíthatja az esszenciális olajokat.

Ne hagyjuk az üvegeket például a napon parkoló, felforrósodó autóban, mert a fény és a hő roncsolja az illóolajokat – megváltozik a kémiai összetételük, vesztenek hatékonyságukból, illatuk, állaguk is átalakul. Fénytől és hőtől például egy kemény hordozótáskában vagy nesszeszerben tudod őket megvédeni.

Roll-on üvegek

A leggyorsabb módja az illóolajok alkalmazásának, ha előre, valamilyen folyékony bázisolajba (legjobb a frakcionált kókuszolaj) előre bekeversz néhányféle illóolajat, így már csak elő kell venni. Igaz, ez lekorlátozza a használati módok számát (például a belsőleges használatot vagy a diffúzorba csepegtetést).

Miniüvegek

Kevesebb helyet foglalnak, mint a nagy, 5-15ml-s illóolajos üvegek. Kb. 20-40 csepp fér a miniüvegekbe (mérettől függően), viszont kis helyen, akár egy pénztárcában is elfér néhány üveg belőlük.

Mit vigyél magaddal?

… és ha teheted, az ÖSSZES olajodat

Az olajok mellett pedig valamilyen bázisolajat vagy semleges krémet, illetve egy diffúzort (legjobb, az akkumulátorról üzemelő) is pakolj el, hogy teljes lehessen az olajos élmény!

Utazási betegségre

Az utazási betegség sokak számára gyakori panasz, és tapasztalható autóban, csónakban, repülőgépben vagy bármilyen más, mozgással járó közlekedési eszközön. A borsmenta és a gyömbérolajok a legkedveltebbek az utazási betegség tüneteinek enyhítésére. Émelygés, hányinger esetén inhalálj 1-2 cseppet a tenyereidből, vagy vízbe cseppentve kortyolgass belőlük. A has-gyomortájék területére is kenhetsz belőlük a kellemetlen érzés enyhítésére.

Gyomorrontásra

A gyomorrontás kellemetlen, nyarlást tönkretevő tüneteinek enyhítésére és megszüntetésére segítségül hívhatod a doTERRA ZenGest nevű emésztőrendszeri keverékét.

Rovarcsípésre

A rovarcsípés általában a trópusi és a szubtrópusi országokban fordul elő leginkább, és a legnagyobb bűnelkövető általában a szúnyog. Azonban még a nem trópusi helyeken is lehetnek bosszantó rovarok, amelyek csípése ég, viszket. Válassz megelőzésképp rovarriasztó olajokat, mint a citronella, citromos (vietnámi) eukaliptusz, citromfű. Keverd őket bázisolajba, vagy készíts vizes oldatot egy szórófejes flakonba és használd testszerte és a ruhádon! Használd diffúzorban a teraszon, sátor mellett!

A doTERRA Purify és TerraShield keverékei is elriasztják a rovarokat.

Ha már megtörtént a “harapás”, a csípés helyének nyugtatására használhatsz római kamillát, levendulát vagy teafa olajat. Méh- vagy darázscsípésre levendula-római kamilla olajokból cseppents hideg vizes ruhára és azzal borogasd a helyét.

Irritációkra

A borsmenta hűsítő és fájdalomcsillapító hatással bír, csökkentheti a bőrpírt és a viszketést a bőrön. Ha valamilyen reakció lép fel a bőrön, viszket, kipirosodik, a borsmenta hűsítő hatása mellett a római kamilla és levendula nyugtató hatása is használhat a kellemetlenségek enyhítésében.

Égések, napégés

A napsütéses nyaralás egyik – fényvédővel általában megelőzhető – velejárója a leégés. Bőrpírt, fájdalmat okoz a leégés és sajnos a megfelelő óvintézkedések mellett is előfordulhat. Hűtőfürdő vagy egy hideg zuhanyzás mellett hűsítő hatást érhetünk el borsmentával, melyet bázisolajba cseppentve kenjünk az érintett bőrfelületre. A levendula és római kamilla pedig enyhíti a fájdalmat, húzódást, nyugtatja a bőrt. Az enyhe égési sérülésekre (például, ha megfogtunk egy forró edényt) szintén használhatunk levendula és római kamilla olajokat. Ezt a fajta égést viszont ne kezeljük borsmentával!

Hangulat, étkezések

A hangulat megalapozására, fenntartására használhatunk a diffúzorban különféle illóolajokat, emellett szállodai szobánk, apartmanunk levegőjének illatosítására, frissítésére is segítségünkre lehetnek.

A forró nyári esték ritmusához legjobban a citrusos olajok, a citrom, lime, grapefruit illenek, ezek pedig jól kiegészülnek a fodormenta vagy a borsmenta frissességével.

A fenti olajokat próbáljuk ki koktélokban is! Ügyeljünk arra, hogy a citrusos olajok növelik a bőr fényérzékenységét, ezért UV-fénynek kitéve (pl. napsütés) égési sérülések keletkezhetnek a bőrön! Külsőleges használatuk után 12 órán keresztül kerüljük a napfényt!

Az ételeket feldobni, saját főzéskor pedig ízesíteni is lehet az illóolajokkal. Próbáljuk ki a fűszernövények olajait, mint a bazsalikom, rozmaring, oregánó.

Az illóolajok nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, kezelésére vagy megelőzésére, nem helyettesítik a gyógyszereket vagy az orvos által előírt terápiát. Az illóolajok nem gyógyhatású készítmények és gyógyszernek nem minősülnek. Az illóolajok tapasztalatok alapján kiegészítő terápiás hatással rendelkeznek. Amennyiben bizonytalan az illóolajok Önre vagy gyermekére vonatkozó hatásaival kapcsolatban, konzultáljon háziorvosával és/vagy szakképzett aromaterapeutával. Új illóolaj alkalmazása előtt (főleg belsőleg és bőrön közvetlenül) végezzen bőrtesztet!

Az itt található leírások NEM hivatalos doTERRA leírások, azok elkészítését a doTERRA nem támogatta, nem tükrözik a doTERRA álláspontját az illóolajokkal kapcsolatban. Hivatalos doTERRA termékleírásokért keresse fel az alábbi honlapot: www.doterraeveryday.eu